Sarveiskalvo

Uusi keksintö voi antaa miljoonille sokeille näön

Uraauurtava tekniikka, joka mahdollistaa sarveiskalvojen tuottamisen laboratorioissa, voi muuttaa yli 10 miljoonan ihmisen elämän.

keskiviikko 31. elokuuta 2016 teksti Nanna Vium

Sarveiskalvon siirto on tällä hetkellä tehokkain tapa palauttaa sarveiskalvovammoista kärsivien henkilöiden näkö.

Sarveiskalvojen kuten muidenkin siirteiden kohdalla ongelmana on se, että sopivia siirteitä on tarjolla paljon vähemmän kuin siirteen tarvitsijoita.

Ongelmaan saattaa löytyä ratkaisu parin vuoden kuluessa

Toimii paremmin kuin sarveiskalvosiirre

Australialainen tutkijaryhmä on kehittänyt tekniikan, jolla ohueen synteettiseen kalvoon voidaan tuottaa sarveiskalvosoluja laboratorio-oloissa. Kun kalvo on valmis, se siirretään sarveiskalvon paikalle.

Tekniikalla on saatu lupaavia tuloksia äskettäin lampailla tehdyssä kokeessa. Menetelmä voi muuttaa niiden yli 10 miljoonan ihmisen elämän , jotka nyt kärsivät sarveiskalvovaurioiden aiheuttamasta näön heikentymisestä ja sokeudesta.

Tutkimuksen johtaja Berkay Ozcelik Melbournen yliopistosta kommentoi asiaa Sciencealert-julkaisulle: ”Uskomme, että menetelmä toimii paremmin kuin sarveiskalvosiirre.”

Testataan ihmisillä ensi vuonna

Menetelmässä otetaan näyte potilaan omasta sarveiskalvosta, kasvatetaan sarveiskalvosoluja synteettisen kalvon päälle ja siirretään kalvo potilaan silmään, jossa se muun muassa kosteuttaa silmää ja pitää sarveiskalvon terveenä ja kirkkaana.

Uudessa menetelmässä vältetään siis se, että potilaan elimistö hylkii siirteenä saatua sarveiskalvoa.

Berkay Ozcelik ja muut tutkimusryhmän jäsenet toivovat, että menetelmää päästäisiin kokeilemaan ihmisillä jo ensi vuonna.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: