Bakteeri kulkee hermoja pitkin
Tutkijoiden uusin syntipukki on melko yleinen Chlamydia-bakteeri, joka aiheuttaa erilaisia hengitystieinfektioita.
Toisinaan bakteeri onnistuu leviämään aivoihin asti, ja uusissa kokeissa tutkijat kartoittivat bakteerien reittiä nenän limakalvoilta aivojen suojaesteiden taakse.
Hiirikokeissa tutkijat pystyivät muun muassa seuraamaan, miten C. pneumoniae -bakteeri vain 72 tunnissa pystyi matkaamaan nenästä hajuhermon hermosyitä pitkin isoaivojen hajukäämiksi kutsuttun osaan.
Paakut vaurioittavat hermosoluja
Hajukäämistä bakteerilla oli esteetön pääsy muualle aivoihin. Ja jo muutamassa päivässä bakteeri saattoi saada aikaan isot tuhot.
Laboratoriossa tutkijat havaitsivat muun muassa, miten aivosolujen väliin alkoi bakteeritartunnan jälkeen kertyä beeta-amyloidiproteiinipaakkuja. Proteiini on aiemmin yhdistetty Alzheimerin tautiin.
Tutkijat pystyivät myös seuraamaan, miten bakteeri siirtyi hajukäämistä aivojen tukikudoksen muodostaviin gliasoluihin.
Tukisolut muodostavat yli puolet aivoista, ja yleensä niiden tehtävä on suojella aivoja bakteereilta. C. pneumoniae -tartunta sai kuitenkin tukisolut auttamaan bakteeria hyökkäämään muualle aivoihin ja tekemään tuhojaan.
Hoito kehitteillä
Vaikka asiaa on tutkittu vain hiirillä, tutkijat uskovat vahvasti, että tuloksia voidaan soveltaa myös ihmisiin – koska meillä on samat hermot ja niihin voi tarttua sama bakteeri.
Tästä syystä tutkijat ovat jo alkaneet suunnitella useita hoitoja, joilla bakteerin etenemistä voitaisiin jarruttaa ennen kuin se pääsee tekemään tuhojaan koko aivoissa ja heikentämään muistia.
Yksi mahdollisuus on auttaa aivojen tukisoluja torjumaan bakteeria lääkeaineilla siinä vaiheessa, kun bakteerit ovat jo päässeet livahtamaan aivojen suojaesteen läpi.
Toista keinoa on jo alettu kehittää eli rokotetta, joka estäisi klamydiabakteerin siirtymisen nenästä aivoihin.
Paha tapa voi lisätä riskiä
Laboratoriokokeissa selvisi myös, että tulehdus hiirten hermoissa paheni, jos nenän sisäpinnan ohuessa kudoksessa oli vaurioita.
Tämän vuoksi tutkijat haluavat nyt antaa neuvon, miten jokainen voi itse pienentää omaa riskiään saada Chlamydia-bakteeri.
”Nenän kaivaminen tai nenäkarvojen nykkiminen ei ole hyvä idea, sillä samalla nenän sisäpinta voi vaurioitua”, toteaa neurotutkija James St John, joka oli mukan Griffithin yliopiston tutkimusryhmässä.
”Jos nenän sisäpinta vaurioituu, aivoihin pääsevien bakteerien määrä kasvaa”, hän selittää.