Shutterstock

Uusi ase tuberkuloosia vastaan

Tuberkuloosi on kasvava ongelma koko maailmassa, sillä bakteerista on kehittynyt antibiooteille vastustuskykyisiä muotoja. Nyt on onneksi keksitty, miten nekin voidaan kukistaa.

Tuberkuloosi on yhä suurempi terveysriski monella maailman kolkalla. Tutkijat arvioivat, että joka neljäs ihminen kantaa tuberkuloositartuntaa ja joka vuosi siihen kuolee 1,7 miljoonaa ihmistä.

Tuberkuloosibakteerista on kehittynyt uusia kantoja, joihin antibiootit eivät enää tehoa.

Nyt Manchesterin yliopistossa Britanniassa on kehitetty uusi keino lannistaa bakteeri.

Tuberkuloosi piiloutuu immuunijärjestelmältä

Tuberkuloosibakteerin tehokkuus perustuu siihen, että se huijaa ihmisen immuunijärjestelmän olemaan käymättä sen kimppuun.

Se tuottaa niin sanottuja virulenssi­tekijöitä, jotka estävät immuunijärjestelmää huomaamasta sitä. Yksi tällaisista virulenssitekijöistä on nimeltään MptpB, ja sitä vastaan britti­tutkijat ovat löytäneet keinon.

Uusi aine estää MptpB:n toiminnan. Vasta-ainetta testattiin marsuilla, joihin oli tartutettu tuberkuloosi.

Kun marsuille annettiin MptpB:n vasta-ainetta, niiden tuberkuloosibakteeri muuttui herkemmäksi sekä antibiooteille että immuunijärjestelmän makrofageille eli syöjäsoluille.

Uusi hoito ihmisille ehkä jo kolmessa vuodessa

Normaalisti bakteeri elää makrofageissa näiden häiritsemättä, mutta vasta-aine sai syöjäsolut tuhoamaan niitä.

Uusi aine saa makrofagit (punainen) käymään tuberkuloosibakteerin (vihreä) kimppuun.

© SPL

MptpB:n vasta-aine käy tuberkuloosibakteerin kimppuun eri tavoin kuin antibiootti. Siksi on epä­todennäköistä, että bakteeri pystyy kehittämään sille samanlaisen vastustus­kyvyn kuin antibiooteille. Tutkijoiden mukaan vasta-aineen ihmiskokeet voidaan aloittaa 3–4 vuoden kuluessa.