Ulostepilleri voi olla ratkaisu liikalihavuuteen
Terveiden luovuttajien pakastettua ulostetta sisältävät pillerit voivat auttaa liikapainoisia pudottamaan kilojaan. Ulostepilleri pääsee testivaiheeseen maaliskuussa.

Otetaan terveen ihmisen ulostetta. Sekoitetaan se aineeseen, joka suojaa bakteereja, ja poistetaan seoksesta sitten sulamattomat kuidut ja muut tarpeettomat osat. Jäljelle jäävät arvokkaat bakteerit. Sitten massa pakastekuivataan ja siitä tehdään pillereitä.
Tuloksena on – ehkä – tulevaisuuden ihmelaihdutuskuuri: kakkapilleri.
Yhdysvalloissa liikapainoiset koehenkilöt aloittavat maaliskuussa kolmen kuukauden kokeen, jossa osa saa ulostepillereitä, osa lumelääkettä.
Hiirillä tulokset ovat olleet lupaavia
Kokeen suorittavat Massachusetts General Hospital -sairaalan tutkijat, ja se on ensimmäinen virallinen ihmisillä suoritettava koe, jossa selvitetään, voivatko terveen ihmisen ulosteen bakteerit auttaa liikapainoisia laihtumaan.
Aiemmat hiirikokeet ovat osoittaneet, että liikapainoisten hiirten uloste saa normaalipainoiset hiiret lihomaan, kun taas normaalipainoisten uloste saa liikapainoiset laihtumaan – vaikka hiiret söisivät täysin samaa ravintoa.
Myönteisiä vaikutuksia Parkinsonin tautiin
Jo jonkin aikaa terveen ihmisen ulostetta on siirretty potilaille, jotka kärsivät vaikeasta ripulista. Ulosteensiirron on todettu laajalti olevan tehokas hoitomuoto potilaille, jotka kärsivät Clostridium-bakteerin aiheuttamasta verisestä ripulista. Bakteeri riehuu varsinkin sairaaloissa.
Veriripulin ja liikalihavuuden lisäksi ulosteensiirroista on havaittu olevan apua myös muun muassa Parkinsonin taudissa, diabeteksessa ja masennuksessa.
Pilleri toivottu vaihtoehto
Hoidon virallinen nimi on on FMT (Fecal Microbiota Transplantation). Tähän asti ulosteensiirrot on pääasiassa tehty niin, että potilaan ohutsuoleen viedään terveen ihmisen ulostetta, joka leviää paksusuoleen ja alkaa vaikuttaa potilaan suoliston bakteerikantaan.
Koska useimmat potilaat haluaisivat kuitenkin mieluummin nieltävän pillerin, ulostepilleriä tutkitaan ja kehitellään parhaillaan eri puolilla maailmaa.