Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Afføring i pilleform mod fedme
Lääketiede

Ulostepilleri voi olla ratkaisu liikalihavuuteen

Terveiden luovuttajien pakastettua ulostetta sisältävät pillerit voivat auttaa liikapainoisia pudottamaan kilojaan. Ulostepilleri pääsee testivaiheeseen maaliskuussa.

Otetaan terveen ihmisen ulostetta. Sekoitetaan se aineeseen, joka suojaa bakteereja, ja poistetaan seoksesta sitten sulamattomat kuidut ja muut tarpeettomat osat. Jäljelle jäävät arvokkaat bakteerit. Sitten massa pakastekuivataan ja siitä tehdään pillereitä.

Tuloksena on – ehkä – tulevaisuuden ihmelaihdutuskuuri: kakkapilleri.

Yhdysvalloissa liikapainoiset koehenkilöt aloittavat maaliskuussa kolmen kuukauden kokeen, jossa osa saa ulostepillereitä, osa lumelääkettä.

Hiirillä tulokset ovat olleet lupaavia

Kokeen suorittavat Massachusetts General Hospital -sairaalan tutkijat, ja se on ensimmäinen virallinen ihmisillä suoritettava koe, jossa selvitetään, voivatko terveen ihmisen ulosteen bakteerit auttaa liikapainoisia laihtumaan.

Aiemmat hiirikokeet ovat osoittaneet, että liikapainoisten hiirten uloste saa normaalipainoiset hiiret lihomaan, kun taas normaalipainoisten uloste saa liikapainoiset laihtumaan – vaikka hiiret söisivät täysin samaa ravintoa.

Myönteisiä vaikutuksia Parkinsonin tautiin

Jo jonkin aikaa terveen ihmisen ulostetta on siirretty potilaille, jotka kärsivät vaikeasta ripulista. Ulosteensiirron on todettu laajalti olevan tehokas hoitomuoto potilaille, jotka kärsivät Clostridium-bakteerin aiheuttamasta verisestä ripulista. Bakteeri riehuu varsinkin sairaaloissa.

Veriripulin ja liikalihavuuden lisäksi ulosteensiirroista on havaittu olevan apua myös muun muassa Parkinsonin taudissa, diabeteksessa ja masennuksessa.

Pilleri toivottu vaihtoehto

Hoidon virallinen nimi on on FMT (Fecal Microbiota Transplantation). Tähän asti ulosteensiirrot on pääasiassa tehty niin, että potilaan ohutsuoleen viedään terveen ihmisen ulostetta, joka leviää paksusuoleen ja alkaa vaikuttaa potilaan suoliston bakteerikantaan.

Koska useimmat potilaat haluaisivat kuitenkin mieluummin nieltävän pillerin, ulostepilleriä tutkitaan ja kehitellään parhaillaan eri puolilla maailmaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota