Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat: Tulevaisuudessa voit saada lapsia itsesi kanssa

Japanilaistutkijat ovat tuottaneet saman hiiren soluista munasolun ja siittiön. Tämä avaa mahdollisuuksia saada lapsia, jotka on luotu vain yhden henkilön perimästä.

Jo lähitulevaisuudessa lääketiede mahdollistaa sekä miehille että naisille lisääntymisen ilman partneria. Se, sallitaanko menetelmä, on toinen juttu.

Lapsen hankkiminen oman itsensä kanssa tarkoittaa sitä, että hedelmöityksestä alkunsa saava yksilö syntyy sukupuolisoluista, siis munasolusta ja siittiöstä, joissa on yhden ja saman henkilön perimä.

Japanissa kehitettävä menetelmä perustuu hiirikokeisiin, joissa on luotu sekä koiraan että naaraan sukupuolisoluja kantasoluista.

Näillä erikoistumattomilla soluilla on kyky kehittyä miksi tahansa niistä paristasadasta erilaisesta solutyypistä, joita ihmisellä on kehossaan. Niistä syntyy vaikkapa ihosoluja.

Ihosolusta munasoluksi

Japanilaistutkijat pystyivät ensimmäisinä muuttamaan erilaistuneen – toisin sanoen tiettyyn tehtävään erikoistuneen – solun kantasoluksi ja säätelemään sen jatkokehitystä niin, että siitä tuli sukupuolisolu.

Yhden ihmisen jälkeläinen

Sekä munasolu että siittiö voidaan luoda yhden ja saman yksilön tavallisista soluista.

Yhteen ainoaan vanhempaan liittyy lääketieteellinen haaste perinnöllisten sairauksien takia.

Lapsen on lähes mahdoton välttyä niiltä toisin kuin normaalisti kahden vanhemman tapauksessa, jossa hän saa vaihtoehtoisia geenimuotoja. Hengenvaarallisia kehityshäiriöitä aiheuttavia kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksia voidaan etsiä sikiöseulonnassa, ja geenivirheitä saattaa olla mahdollista korjata dna:n muokkaukseen käytettävillä geenisaksilla eli Crispr-Cas9-menetelmällä.

Tähän mennessä toivottuun tulokseen on onnistuttu pääsemään ainoastaan hiirien soluilla.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

96 minuuttia
Immun coronavirus
Sairaudet

Voiko koronavirus tarttua ihmiseen monta kertaa?

6 minuuttia
Sairaudet

Outo tauti halvaa lapsia USA:ssa

18 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota