Tutkijat: EPO onkin tehotonta

20:n viime vuoden ajojahdit, jotka ovat kohdistuneet Tour de France -kilpailuissa dopingia käyttäneisiin, ovat ehkä olleet tarpeettomia. Ainakin näin on pääteltävissä tutkimuksesta, jossa EPO-ruiskeilla ei havaittu olevan mitään vaikutusta pyöräilysuoritukseen.

Doping

Tour de France -kilpailun osanottajat, kuten Lance Armstrong ja Floyd Landis, on ehkä asetettu kilpailukieltoon perusteetta. Uusi tutkimus ainakin viittaa siihen suuntaan, että EPOlla ei olekaan urheilusuoritusta edistävää vaikutusta.

© shutterstock

Dopingaineista erytropoietiini-hormoni, joka tunnetaan paremmin EPO-lyhenteellä, on ollut tapetilla usein Ranskan ympäriajon eli Tour de France -kisojen yhteydessä 20 viime vuoden aikana.

Vuonna 1998 ranskalainen Festina-joukkue suljettiin kokonaan pois kisasta, kun heiltä löytyi ainetta, ja seitsenkertainen yhdysvaltalainen voittaja (1999–2005) Lance Armstrong menetti Tour de France -palkintonsa jouduttuaan syytteeseen muun muassa EPOn käytöstä.

Ei tieteellisiä todisteita EPOn tehosta

Alankomaissa Leidenin yliopiston tutkijat herättävät epäilyjä EPOn edullisesta vaikutuksesta urheilijoihin äärimmäisiä ponnisteluja vaativissa huippukisoissa, kuten Tour de Francessa.

British Journal of Clinical Pharmacology -lehden artikkelissa tutkijat huomauttavat, että ei ole olemassa tieteellisiä todisteita siitä, että EPOlla olisi sellainen suoritusta edistävä vaikutus, josta olisi kilpapyöräilijöille hyötyä.

Lumeryhmän pyöräilijät polkivat yhtä hyvin

Vaikka EPO kasvattaa elimistön maksimaalista hapenottokykyä (niin sanottu VO2max), kontrolloiduissa kliinisissä tutkimuksissa harrastajapyöräilijöiden joukossa ei havaittu eroa EPOa käyttäneiden ja lumevalmistetta saaneiden pyöräilijöiden välillä.

Lisäksi ei ole lainkaan sanottu, että kisan voittaa pyöräilijä, jonka VO2max-arvo on suurin.

Toisaalta EPO tekee myös verestä paksumpaa, mikä kasvattaa veritulppariskiä.