Shutterstock

Tulevaisuuden stressirokote voi löytyä maasta

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet rasvamolekyylin, joka tekee elimistön immuuniksi stressille. Molekyyli on osa maabakteeria, ja havainnon ansiosta tutkijat ovat ison askelen lähempänä rokotteen kehittämistä.

Maailman terveysjärjestö WHO on kutsunut stressiä yhdeksi 2000-luvun pahimmista epidemioista, ja sen vuoksi menetetään vuosittain miljoonia työpäiviä eri puolilla maailmaa.

Työn aiheuttama stressi ja siitä seuraavat sairaudet ovat merkittävä ongelma terveydelle että yhteiskunnalle.

Stressihormonit, kuten kortisoli ja adrenaliini, saavat aivojen hälytyskeskuksen eli mantelitumakkeen toimimaan ylikierroksilla ja vaikuttavat kaikkeen alkaen sydämestä ja tulehdusten hillitsemisestä elimistössä.

Yhdysvalloissa Coloradon yliopiston Boulderin toimipisteessä on ehkä löydetty ongelmaan ratkaisu - maan pinnan alta.

Bakteeri sisältää reseptin

Vuonna 2017 tehty tutkimus osoittaa, että tavallisella maabakteerilla nimeltä Mycobacterium vaccae on stressiä hillitsevä ja masennusta ehkäisevä vaikutus hiiriin.

Tutkimuksessa ruiskutettiin bakteeria hiiriin ja altistettiin ne sen jälkeen stressille. Tämän jälkeen havaittiin, että bakteeri ehkäisi traumaperäisen stressihäiriön oireita ja muita stressireaktioita, kuten tulehduksia.

Tutkijat rekisteröivät myös sen, että hiiret, joihin oli ruiskutettu bakteeria, olivat vähemmän ahdistuneita kuin muut hiiret, kun ne altistettiin stressille.

Rokote stressaaviin ammatteihin

Aiemmin ei pystytty osoittamaan, miten bakteeri teki hiiret vastustuskykyisemmäksi stressille. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että myönteinen vaikutus perustuu bakteerissa olevaan rasvahappoon nimeltä 10(z)-heksadekeenihappo.

Tutkijoiden mukaan rasvahappo sitoutuu soluissa siihen erikoistuneisiin reseptoreihin eli PPAR-reseptoreihin, ja ehkäisee joukon prosesseja, jotka muun muassa aiheuttavat elimistössä tulehduksia.

Tavoitteena on nyt käyttää uutta tietoa stressirokotteen kehittämiseen. Sitä voitaisiin tarjota esimerkiksi sotilaille ja muille erittäin stressaavissa tehtävissä toimiville.