Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tulevaisuuden stressirokote voi löytyä maasta

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet rasvamolekyylin, joka tekee elimistön immuuniksi stressille. Molekyyli on osa maabakteeria, ja havainnon ansiosta tutkijat ovat ison askelen lähempänä rokotteen kehittämistä.

Shutterstock

Maailman terveysjärjestö WHO on kutsunut stressiä yhdeksi 2000-luvun pahimmista epidemioista, ja sen vuoksi menetetään vuosittain miljoonia työpäiviä eri puolilla maailmaa.

Työn aiheuttama stressi ja siitä seuraavat sairaudet ovat merkittävä ongelma terveydelle että yhteiskunnalle.

Stressihormonit, kuten kortisoli ja adrenaliini, saavat aivojen hälytyskeskuksen eli mantelitumakkeen toimimaan ylikierroksilla ja vaikuttavat kaikkeen alkaen sydämestä ja tulehdusten hillitsemisestä elimistössä.

Yhdysvalloissa Coloradon yliopiston Boulderin toimipisteessä on ehkä löydetty ongelmaan ratkaisu - maan pinnan alta.

Bakteeri sisältää reseptin

Vuonna 2017 tehty tutkimus osoittaa, että tavallisella maabakteerilla nimeltä Mycobacterium vaccae on stressiä hillitsevä ja masennusta ehkäisevä vaikutus hiiriin.

Tutkimuksessa ruiskutettiin bakteeria hiiriin ja altistettiin ne sen jälkeen stressille. Tämän jälkeen havaittiin, että bakteeri ehkäisi traumaperäisen stressihäiriön oireita ja muita stressireaktioita, kuten tulehduksia.

Tutkijat rekisteröivät myös sen, että hiiret, joihin oli ruiskutettu bakteeria, olivat vähemmän ahdistuneita kuin muut hiiret, kun ne altistettiin stressille.

Rokote stressaaviin ammatteihin

Aiemmin ei pystytty osoittamaan, miten bakteeri teki hiiret vastustuskykyisemmäksi stressille. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että myönteinen vaikutus perustuu bakteerissa olevaan rasvahappoon nimeltä 10(z)-heksadekeenihappo.

Tutkijoiden mukaan rasvahappo sitoutuu soluissa siihen erikoistuneisiin reseptoreihin eli PPAR-reseptoreihin, ja ehkäisee joukon prosesseja, jotka muun muassa aiheuttavat elimistössä tulehduksia.

Tavoitteena on nyt käyttää uutta tietoa stressirokotteen kehittämiseen. Sitä voitaisiin tarjota esimerkiksi sotilaille ja muille erittäin stressaavissa tehtävissä toimiville.

Lue myös:

Immun coronavirus
Sairaudet

Voiko koronavirus tarttua ihmiseen monta kertaa?

6 minuuttia
Influenssa 2020
Sairaudet

Influenssa 2020 – Tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää influenssasta

10 minuuttia
Sairaudet

Outo tauti halvaa lapsia USA:ssa

18 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota