Shutterstock

Tuhkarokko heikentää lasten immuunijärjestelmää

Tuhkarokkoviruksen aiheuttama infektio on paljon oletettua vakavampi. Virus ei vain aiheuta itse tautia, vaan se myös vaurioittaa immuunijärjestelmää pitkällä aikavälillä. Tämä selvisi tuoreessa tutkimuksessa.

Tuhkarokko on luultua vaarallisempi virustauti.

Tartunta ei ainoastaan aiheuta sairautta, vaan se myös heikentää immuunijärjestelmää niin, että elimistön hankinnainen vastustuskyky muita taudinaiheuttajia vastaan häviää.

Tähän tulokseen tulivat yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston ja brittiläisen Sanger-instituutin tutkimusryhmät analysoituaan 83 lapsen verinäytteitä.

Tuhkarokko heikentää immuunijärjestelmän muistia

Näytteet oli otettu ennen vuoden 2013 tuhkarokkoepidemiaa ja sen jälkeen. Vain viisi lasta oli välttynyt tuhkarokkotartunnalta.

Brittitutkijat selvittivät, paljonko veressä oli B-soluiksi kutsuttuja valkosoluja, jotka tuottavat vasta-aineita virusten ja bakteerien antigeeneja vastaan.

Tuhkarokkotartunta voi pahimmillaan tuhota immuunijärjestelmän muistista 72 prosenttia.

© NIBSC/SPL

Vasta-aineiden avulla elimistö tunnistaa ja tuhoaa mikrobeja. Tuhkarokkotartunta pienensi B-solujen määrää rajusti.

Harvardin ryhmä perehtyi itse vasta-aineisiin. Kävi ilmi, että tuhkarokkoon sairastuminen hävitti suuren osan muita tauteja vastaan suojaa antavista vasta-aineista.

Tutkijat: Rokota lapsesi

Keskimäärin lapset menettivät noin 20 prosenttia erilaisista vasta-aineistaan, mutta pahimmassa tapauksessa niistä jäi jäljelle vain 28 prosenttia.

Toisin sanoen tuhkarokkotartunta eliminoi laajalti lasten hankinnaista vastustuskykyä, joka perustuu immuunijärjestelmän kykyyn muistaa taudinaiheuttajia.

Koska takapakkia tuli kaikille muille kuin niille viidelle, jotka eivät sairastuneet tuhkarokkoon, tutkijat suosittelevat entistä lämpimämmin lasten rokottamista sitä vastaan.