”Kohta kunnon antibiootit loppuvat” – Osittain totta
Lääkkeiden valmistajien on vaikea kehittää uusia vaihtoehtoja niin nopeasti kuin taudinaiheuttajat muuttuvat vastustuskykyisiksi. Nyt bakteerit tekevät kaulaa.
Ennen 1950-lukua jopa pienet naarmut saattoivat tulehtuessaan johtaa kuolemaan. Sittemmin pelkästään penisilliini on pelastanut yli 200 miljoonan ihmisen hengen. Vähitellen on kuitenkin kehittynyt aina vain paremmin lääkkeitä sietäviä bakteeerikantoja.
Ilmiötä kutsutaan resistenssiksi, ja se syntyy, kun bakteeri kehittää itselleen kyvyn pumpata lääkkeen ulos soluseinän läpi ja tuottaa entsyymejä, jotka hajottavat antibiootteja.
Viimeisten 50 vuoden aikana on keksitty vain kolme täysin uutta antibioottiryhmää, mutta samassa ajassa osa bakteereista on muuttunut vastustuskykyisiksi kaikkia tavallisia antibiootteja vastaan.
Näköpiirissä on kuitenkin uusi antibioottityyppi, odilorhabdiinit. Lääketieteen alalla on siis jouduttu ottamaan takapakkia tulehdusten hoidossa.
Tutkijat pitävät kuitenkin mahdollisena, että antibioottien kehitystyöhön pannaan taas vauhtia muun muassa YK:n alaisuudessa. Lisäksi uusien vaihtoehtojen etsimiseen kannustetaan suurilla rahapalkinnoilla.
”Resistenssi ei ole ongelma Euroopassa” – Tarua
Antibioottiresistenssi on EU:ssa yhtä suuri ongelma kuin influenssa, tuberkuloosi ja hiv/immuunikato yhdessä. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus arvioi, että joka vuosi 672 000 eurooppalaista sairastuu moniresistenttien bakteerien aiheuttamaan tulehdukseen.
Vuotuinen kuolemantapausten määrä on 33 000.
”Ainoastaan bakteerit muuttuvat resistenteiksi” - Tarua
Yksi helpoimmin tarttuvista moniresistenteistä pieneliöistä ei ole bakteeri, vaan hiivasieni Candida auris.
Se löydettiin ensimmäisen kerran Japanissa vuonna 2009 naisen korvasta. Candida auris kestää hyvin tavallisia sienilääkkeitä, ja 20 prosentissa tapauksista myös muu hoito tehoaa huonosti.
USA:n tartunta-tautien valvonta- ja ehkäisykeskusten lääkäri Tom Chiller, joka johtaa sienitautien tutkimusosastoa, pitää Candida aurista tarttuvampana kuin ebolavirusta.