HBO Nordic

Tiede on jo lähellä ratkaisua: Kuolleita voidaan herättää henkiin

Kuolleiden henkiin herättäminen, äärimmäisen kuuma tuli sekä säiden herruus ovat kuolleiden vahvimpia aseita Game of Thrones -hittisarjassa. Todellisuudessa tutkijat ovat pitäneet hengissä 200 sian aivot kemikaalisekoituksella ja keinotekoisella verenkierrolla, joten kuolleiden henkiin herättäminen ei enää ole aivan mielikuvituksellinen ajatus.

Tieteen Kuvalehti tutkii Game of Thrones -sarjaa tieteen silmin. Tällä kertaa vuorossa ovat kuolleet.

Henkiin herättäminen

Voiko kuolleista nousta?

Kun Game of Thronesissa ihminen tai eläin kuolee, kuolleiden johtaja herättää sen jälleen henkiin. Todellisuudessa kuolleet eivät herää henkiin, vaikka uusissa kokeissa on edistytty monilla osa-alueilla.

Viime vuosina tutkijat ovat havainneet, että kuolema ei tapahdu silmänräpäyksessä. Kuolema on prosessi, jossa elimistön toiminnat loppuvat eri aikaan 12 tunnin kuluessa siitä, kun sydän on lyönyt viimeisen kerran. Aivosolut kuolevat 5–10 minuutissa, mutta ihon solut voivat elää vielä jopa 12 tuntia. Toisin sanoen kuollut henkilö voidaan teoriassa herättää henkiin, jos prosessi vain aloitetaan riittävän nopeasti. Ja itse asiassa sydänkuoleman kokeneista joka kymmenes selviää hengissä.

Monia kuolemaan liittyviä prosesseja voidaan nykyisin kelata taaksepäin, mutta jos aivojen toiminta lakkaa, henkilö on kuollut.

Tähän asti aivokuolema on ollut lopullinen piste ihmisen elämälle. Yalen yliopiston aivotutkijat ovat kuitenkin onnistuneet herättämään henkiin kuolleiden sikojen aivoja pumppaamalla veren pois aivoista. Kaikkiaan kokeessa tutkittiin noin 200 sian ruhosta irrotettuja päitä, joissa miljardit aivosolut toimivat vielä neljä tuntia sen jälkeen, kun pää oli irrotettu ruumiista.

Tutkijat herättävät aivoja henkiin

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä piti noin 200 sian aivoja hengissä kemikaaleilla ja kierrättämällä niissä verta sen jälkeen, kun pää oli irrotettu sian ruumiista.

Oliver Larsen

1. Pumppu pumppaa tekoverta

Aivot asetetaan BrainEx-laitteeseen, jossa pumppu- ja lämpöjärjestelmä tuovat aivoihin kemikaaleja ja verta. Kemikaalien avulla taataan, että kudokset eivät turpoa.

Oliver Larsen

2. Verta pumpataan kaikkialle aivoihin

Järjestelmä huolehtii siitä, että verta kulkeutuu myös aivojen hiussuoniin. Veri kuljettaa happea ja ravinteita soluihin. Jos verenkierto lakkaa, solut alkavat kuolla.

Oliver Larsen

3. Aivosolut voivat hyvin

Kun neljän tunnin kuluttua aivot kuvattiin, selvisi, että kudos oli vahingoittumaton ja miljardit solut toimivat normaalisti. Aivoissa ei kuitenkaan näkynyt merkkejä monimutkaisesta aivotoiminnasta.

Oliver Larsen

Siniset liekit

Kuolleiden lohikäärmeiden siniset liekit ovat kuumempia kuin elävien lohikäärmeiden.

© HBO Nordic

Mitkä liekit ovat kuumimpia?

Tulen väri vaihtelee. Väristä selviää, miten kuumia liekit ovat.

Game of Thrones -sarjassa Yön kuninkaan lohikäärme aiheuttaa suurempia tuhoja kuin sarjan muut lohikäärmeet. Lohikäärmeen kaasunsininen liekki muuttaa helposti satoja metrejä korkean jäämuurin silkaksi loskalätäköksi.

Asiassa on totuuden siemen, sillä myös todellisessa maailmassa siniset liekit ovat yleensä keltaisia, oransseja ja punaisia liekkejä kuumempia. Liekit ovat merkki siitä, miten paljon lämpöä kemiallisessa reaktiossa syntyy. Lämpötila taas riippuu siitä, mikä aine palaa ja paljonko happea on tarjolla.

Punakeltaiset liekit viestivät epätäydellisestä palamisesta, jossa esimerkiksi puu palaa niin, että tarjolla ei ole riittävästi happea.

Täydellisen palamisen sijaan puu hajoaa pyrolyysissä kaasuiksi, jotka palavat, ja esimerkiksi hiilestä tulee nokea. Prosessi on tehoton, ja siksi liekitkään eivät ole kovin kuumia. Punakeltaiset liekit ovat harvoin kuumempia kuin 1 600 astetta.Siniset liekit sen sijaan ovat merkki täydellisestä palamisesta ja erittäin voimakkaasta lämmöntuotannosta. Sinisten liekkien lämpötila voi olla tuhansia asteita.

Sään hallinta

Kun kuolleiden joukot lähestyvät, lämpötila laskee ja taivaalta sataa lunta.

© HBO Nordic

Voiko ihminen hallita säätä?

Kun Game of Thrones -sarjassa kuolleet ilmestyvät kohtaukseen, lämpötila usein laskee ja alkaa lumimyrsky. On epäselvää, sääteleekö Kuolleiden armeija säätä tarpeen mukaan, mutta joka tapauksessa säätila voi ratkaista taistelun. Nykyisin osataan jo tietyssä määrin säädellä säätä kylvämällä pilviin hiukkasia.

Kun pieniä hiukkasia, kuten hopeajodidia, kylvetään pilveen, voidaan vaikuttaa sateen määrään. Hopeajodidi sitoo pienet vesipisarat toisiinsa, ja kun pisarat ovat riittävän painavia, ne satavat vetenä, rakeina tai lumena maahan.

Menetelmällä voidaan sekä muuttaa sateen määrää että sen olomuotoa. Lentokentillä samalla menetelmällä poistetaan sumuverhoja.

Kemikaalit synnyttävät sateita

Kun pilveen kylvetään hopeajodidia, pilven kosteus tiivistyy hiukkasten ympärille ja muodostaa vesipisaroita tai jääkiteitä. Kun pisarat ovat riittävän painavia, ne satavat vetenä, rakeina tai lumena maahan.

© Oliver Larsen

1. Kemikaaleja vapautetaan pilveen

Kun pilvi lähestyy, polttokammiosta vapautetaan siihen hopeajodidia.

© Oliver Larsen

2. Hopeajodidi muodostaa vesipisaroita

Hopeajodidi sitoo kosteutta, jolloin syntyy vesipisaroita tai jääkiteitä.

© Oliver Larsen

3. Keinosadetta taivaalta

Kun pisarat tai jääkiteet ovat riittävän raskaita, ne satavat maahan vetenä tai lumena.