Kolmannella raskausviikolla ihmiskehon perusta lasketaan syvällä kohdussa. Tässä vaiheessa alkio on vielä pyöreä solupaakku. Sen sisällä solut alkavat jakautua kerroksiksi, joista kehittyy ennen pitkää selkäranka, ylävartalo ja sydän.
Kyse on alkionkehityksen tärkeimmästä – ja tuntemattomimmasta – hetkestä. Tutkijat ovat kuitenkin luoneet keinotekoisia alkioita. Niiden avulla voidaan ottaa selkoa siitä ratkaisevasta jaksosta, jonka aikana kehon tulevan kehityksen perusta lasketaan.
Hanke edistää lapsettomuushoitojen ja synnynnäisten sairauksien tutkimusta, mutta se tuo myös mukanaan kiperän kysymyksen siitä, milloin elämä oikeastaan alkaa.
Elämän tärkeintä vaihetta ei tunneta
Kun siittiö hedelmöittää munasolun, käynnistyy solunjakautumisprosessi, jonka tuloksena syntyy yhdeksässä kuukaudessa ihmislapsi.
Noin seitsemäntenä raskauspäivänä alkion mikroskooppinen esivaihe kapseloituu naisen kohdunseinämässä limakalvoon. Solupaakku piileskelee siinä noin 28. päivään asti.
Jo 16–17 päivän jälkeen alkaa gastrulan muodostumiseksi kutsuttu kaiken määräävä tapahtumasarja. Sen aikana alkio muuttuu yksinkertaisesti ilmaistuna mikroskooppisesta järjestymättömästä pallosta yksilölliseksi eliöksi.
Eteläafrikkalainen biologi Lewis Wolpert puhui gastrulan muodostumisesta jo vuonna 1983 "elämän tärkeimpänä vaiheena". Sen kuluessa alkio järjestää solunsa uudelleen ja alkaa jakaa niitä kolmeen niin sanottuun alkiokerrokseen, jotka yhdeksän kuukautta myöhemmin ovat hermoja, lihaksia ja elimiä. Gastrulan muodostumisessa tapahtuu myös kehityshäiriöitä, jotka johtavat joko keskenmenoon tai synnynnäisiin sairauksiin.
Alkion kehittymistä kohdunseinämässä ei voida tutkia, ja sen jälkeen, kun 1970-luvulla keksittiin koeputkihedelmöitys, on ollut luvallista kasvattaa alkioita kehon ulkopuolella enintään 14 päivää – joten gastrula ei ole vielä alkanut muodostua. Tästä syystä alkionkehityksen päiviä 14–28 voidaan luonnehtia pimeäksi vaiheeksi.
Jonkin verran tietoa on onnistuttu saamaan harvinaisista kudosnäytteistä, kuten Carnegien kehitysopillisesta kokoelmasta, joka sisältää päivä päivältä etenevän sarjan eri kehitysvaiheessa olevia alkioita ja sikiöitä.
Laboratoriossa on pitänyt tyytyä tutkimaan gastrulan muodostumista apinoilla, hiirillä ja seeprakaloilla tehtävillä kokeilla. Tähän asti.
Tekoalkio valottaa pimeää vaihetta
Vuosia kestäneiden eläinkokeiden jälkeen Cambridgen yliopiston tutkijat ovat luoneet ensimmäistä kertaa keinotekoisia alkioita, jotka jäljittelevät alkionkehityksen keskeisiä osia aina 21. raskauspäivään saakka.
Gastruloidiksi nimitetyt alkiot ovat rakentuneet lapsettomuushoidoissa käyttämättä jääneiden hedelmöityneiden munasolujen kantasoluista. Alkion kantasolut ovat pluripotentteja eli useakykyisiä, mikä tarkoittaa, että ne voivat erilaistua melkein miksi tahansa niistä noin 200 solutyypistä, joita aikuisella on kehossaan.
Solut pannaan pieneen petrimaljaan, jonka sisältämä tarkasti harkittu solujen kehitystä ohjaava ravinto- ja viestiainekoktaili saa kantasolut luulemaan, että ne ovat kiinnittyneet tukevasti kohtuun.