Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tautivirus puree aivosyöpään

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat selvittäneet, kuinka vaarallinen zikavirus hyökkää sikiön aivoissa kantasolujen kimppuun. Tieto voi auttaa tuhoamaan aivokasvaimia.

Shutterstock

Zikavirus tunnetaan sikiön kehitystä erityisesti keskushermoston osalta häiritseväksi virukseksi. Tartunta voi johtaa lapsen pienipäisyyteen.

Virus iskee sikiön hermokantasoluihin, mistä seuraa, että aivosoluja ei synny normaalisti. Nimenomaan tässä ominaisuudessa voi piillä lääketieteellinen hyöty:

Zikavirus torjuu syöpäsoluja aivoissa

Kalifornian yliopistossa kaavaillaan viruksen käyttämistä aseena vaikeasti hoidettavaa, hyvin aggressiivista aivosyövän muotoa vastaan.

Kuudella prosentilla sikiöaikana zikavirustartunnan saaneista lapsista on kehitysvammoja, kuten aivojen ja pään pienuus.

© SHUTTERSTOCK

Kyseinen pahanlaatuinen aivokasvain on nimeltään glioblastooma. Sairaudelle on ominaista, että aivosolut palautuvat kantasoluiksi, jotka jakautuessaan hallitsemattomasti muodostavat nopeasti kasvaimen.

Glioblastoomaan kuollaan usein jo 20 kuukaudessa.

Nyt on saatu selville, miksi virus suosii syöpäsoluja

Aiempien tutkimusten perusteella on tiedetty, että zikavirus voi tarttua syövän kantasoluihin, mutta tarttumistapa on ollut hämärän peitossa.

Siitä selkoa saaneet yhdysvaltalaistutkijat totesivat, että viruksen pinnalla on proteiineja, jotka sopivat kantasolujen molekyyleihin kuin avain lukkoon. Siksi virus pääsee solujen sisään.

Zikavirus avaa syöpäsolun kaksi lukkoa

Viruksen pinnassa on kaksi proteiinia, jotka sopivat aivojen kantasolujen reseptoreihin. Kun kantasolu muuttuu syöpäsoluksi, kummankinlaiset reseptorit runsastuvat. Siksi viruksen on helpompi valloittaa syöpäsoluja ja normaalit soluvat pääsevät pälkähästä.

Kun tutkijat analysoivat avß5-nimistä lukkoa, kävi ilmi, että siinä on kaksi niin sanottua reseptoria: av ja ß5.

Zikavirus tarttuu soluun vain siinä tapauksessa, että sen proteiinit liittyvät kumpaankin reseptoriin.

Löytö antaa toiveita aivosyövän tehokkaasta hoidosta

Kun laboratoriossa tutkittiin viruksen kykyä tarttua terveisiin soluihin ja syövän kantasoluihin, havaittiiin, että epänormaalit solut ovat alttiimpia tartunnalle.

Selitykseksi osoittautui se, että kasvainsoluissa on runsaasti sekä av- että ß5-reseptoreja. Terveissä soluissa on sen sijaan paljon av- mutta vähän ß5-reseptoreja.

Löytö antaa toiveita zikavirukseen perustuvasta hoitomenetelmästä, joka tuhoaa tehokkaasti aivokasvaimen aiheuttamatta vaaraa ympäröivälle kudokselle.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

88 minuuttia
Naisen käsi heittää kasvosuojuksen roskakoriin
Sairaudet

5 vuoden päästä: malli ennustaa koronapandemian kehityksen

3 minuuttia
Syöpä

Mehiläisen myrkky nitistää aggressiivisen rintasyövän

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota