Tautivirus puree aivosyöpään

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat selvittäneet, kuinka vaarallinen zikavirus hyökkää sikiön aivoissa kantasolujen kimppuun. Tieto voi auttaa tuhoamaan aivokasvaimia.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat selvittäneet, kuinka vaarallinen zikavirus hyökkää sikiön aivoissa kantasolujen kimppuun. Tieto voi auttaa tuhoamaan aivokasvaimia.

Shutterstock

Zikavirus tunnetaan sikiön kehitystä erityisesti keskushermoston osalta häiritseväksi virukseksi. Tartunta voi johtaa lapsen pienipäisyyteen.

Virus iskee sikiön hermokantasoluihin, mistä seuraa, että aivosoluja ei synny normaalisti. Nimenomaan tässä ominaisuudessa voi piillä lääketieteellinen hyöty:

Zikavirus torjuu syöpäsoluja aivoissa

Kalifornian yliopistossa kaavaillaan viruksen käyttämistä aseena vaikeasti hoidettavaa, hyvin aggressiivista aivosyövän muotoa vastaan.

Kuudella prosentilla sikiöaikana zikavirustartunnan saaneista lapsista on kehitysvammoja, kuten aivojen ja pään pienuus.

© SHUTTERSTOCK

Kyseinen pahanlaatuinen aivokasvain on nimeltään glioblastooma. Sairaudelle on ominaista, että aivosolut palautuvat kantasoluiksi, jotka jakautuessaan hallitsemattomasti muodostavat nopeasti kasvaimen.

Glioblastoomaan kuollaan usein jo 20 kuukaudessa.

Nyt on saatu selville, miksi virus suosii syöpäsoluja

Aiempien tutkimusten perusteella on tiedetty, että zikavirus voi tarttua syövän kantasoluihin, mutta tarttumistapa on ollut hämärän peitossa.

Siitä selkoa saaneet yhdysvaltalaistutkijat totesivat, että viruksen pinnalla on proteiineja, jotka sopivat kantasolujen molekyyleihin kuin avain lukkoon. Siksi virus pääsee solujen sisään.

Viruksen pinnassa on kaksi proteiinia, jotka sopivat aivojen kantasolujen reseptoreihin. Kun kantasolu muuttuu syöpäsoluksi, kummankinlaiset reseptorit runsastuvat. Siksi viruksen on helpompi valloittaa syöpäsoluja ja normaalit soluvat pääsevät pälkähästä.

Zikavirus
© SHUTTERSTOCK

Viruksella on avaimet

Zikaviruksen (oranssi) pinnassa on kaksi proteiinia, jotka sopivat aivojen kantasolujen reseptoreihin.

Zikavirus
© Shutterstock

Terve solu pysyy kiinni

Normaaleilla soluilla (sininen) on toista reseptorityyppiä niin vähän, että viruksen on vaikeampi tarttua niihin.

Zikavirus
© Shutterstock

Syöpäsolu päästää sisään

Syöpäsoluilla (vihreä) on kumpaakin reseptorityyppiä niin paljon, että viruksen on helpompi tarttua niihin.

Zikavirus
© shutterstock

Virus tuhoaa kasvaimen

Virus lisääntyy syöpäsolussa ja rikkoo sen. Uusi virussukupolvi lähtee valloittamaan muita syöpäsoluja.

Kun tutkijat analysoivat avß5-nimistä lukkoa, kävi ilmi, että siinä on kaksi niin sanottua reseptoria: av ja ß5.

Zikavirus tarttuu soluun vain siinä tapauksessa, että sen proteiinit liittyvät kumpaankin reseptoriin.

Löytö antaa toiveita aivosyövän tehokkaasta hoidosta

Kun laboratoriossa tutkittiin viruksen kykyä tarttua terveisiin soluihin ja syövän kantasoluihin, havaittiiin, että epänormaalit solut ovat alttiimpia tartunnalle.

Selitykseksi osoittautui se, että kasvainsoluissa on runsaasti sekä av- että ß5-reseptoreja. Terveissä soluissa on sen sijaan paljon av- mutta vähän ß5-reseptoreja.

Löytö antaa toiveita zikavirukseen perustuvasta hoitomenetelmästä, joka tuhoaa tehokkaasti aivokasvaimen aiheuttamatta vaaraa ympäröivälle kudokselle.