Tämä hoito vähentää migreeniä

Lähes miljardi ihmistä maailmassa kärsii migreenistä. Nyt kipukohtaukset voivat pian olla historiaa. On havaittu, että niukasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi vähentää päänsärkykohtausten määrää merkittävästi.

Migreeni top

Kaikki, jotka ovat joskus kärvistelleet migreenikohtauksen kynsissä, tietävät, miten lamauttavaa ja invalidisoivaa kipu voi olla.

Nyt näköpiirissä on heille hyviä uutisia.

Italialainen tutkijaryhmä on havainnut, että tietynlainen ruokavalio voi vähentää kipukohtausten määrää merkittävästi.

Tuloksia jo kuukauden kuluttua

Tutkijat laittoivat sata migreenistä kärsivää naista, jotka halusivat laihtua, puoleksi vuodeksi ruokavaliolle. Uusi ruokavalio sisälsi hyvin vähän hiilihydraatteja ja niukasti rasvaa. Ruokavaliota kutsutaan niukkaenergiaiseksi ketogeeniseksi dieetiksi, josta käytetään lyhennettä VLCKD.

Jo kuukauden kuluttua tutkijat havaitsivat koehenkilöiden keskimääräisen migreenikohtauksen määrän vähentyneen 5,11 migreenipäivästä kuukaudessa 0,91 päivään – lisäksi kohtausten pituus oli myös lyhentynyt.

Kuuri pakottaa elimistön tuottamaan ketoaineita

Leikkaamalla tarjolla olevien hiilihydraattien määrää ruokavalio pakottaa elimistön käyttämään energianlähteenä glukoosin sijaan niin sanottuja ketoaineita, joita on huomattavasti hankalampaa pilkkoa.

Tämä voi selittää kokeen huomiotaherättävät tulokset, uskoo johtava tutkija Cherubino di Lorenzo Sapienzan yliopistosta Roomasta.

”Hypoteesimme mukaan ketoaineiden ja glukoosireaktion muutoksen yhdistelmä johtaa suotuisaan vaikutukseen, joka potilailla on havaittu”, todetaan Researchgate-sivustossa.