Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sydämenlyönti pidentää reaktioaikaa

Ratin taakse hyppääminen heti kovan treenin jälkeen tai muuten kiihtyneessä mielentilassa voi olla huono idea. Tällaiseen johtopäätökseen kallistuttiin brittiläisen Sussexin yliopiston tutkimuksessa, jossa koehenkilöiden sykettä rekisteröitiin, kun he ajoivat ajosimulaattorissa.

Shutterstock

Autoilijoilla on kohonnut riski ajaa kolari, jos yllättävä tilanne tulee eteen juuri sydämen supistuessa.

Tähän johtopäätökseen kallistuttiin brittiläisen Sussexin yliopiston tutkimuksessa. Siinä koehenkilöiden sykettä rekisteröitiin, kun he ajoivat ajosimulaattorissa.

Koehenkilöt tekivät normaalia enemmän virheitä

Ajomatkan aikana auton eteen ilmaantui esteitä, jotka oli ajastettu niin, että ne osuivat toisinaan täsmälleen koehenkilön sydämen supistumisvaiheeseen ja toisinaan sydämenlyöntien väliin.

  • © Shutterstock

    SYDÄMENLYÖNTI

    Sydämenlyönti eli systolevaihe, jossa sydänlihas supistuu, toistuu noin 60 kertaa minuutissa, kun ihminen on levossa.

Reaktioaika osoittautui olevan sydämenlyönnin aikana hieman tavallista pidempi, ja koehenkilöt ajoivat silloin usein ojaan.

Sydämenlyönnin eli systolen aikana sydänlihas supistuu ja veri virtaa kammiosta verisuoniin. Se ilmeisesti vaikuttaa myös aivojen toimintaan.

Odottamaton tilanne liikenteessä on vielä vaarallisempi, jos se sattuu yhtä aikaa sydämenlyönnin kanssa. Sydämen supistuminen nimittäin alentaa reaktiokykyä.

© Shutterstock

Aiemmissa kokeissa samat tutkijat ovat havainneet, että systolen aikana kyky aistia kipua heikkenee hieman. Myös sen aikana esitettyjä sanoja vaikuttaa olevan vaikeampi muistaa.

Korkea syke voi aiheuttaa vaaratilanteita

Syytä ilmiöön ei tiedetä varmasti, mutta epäily kohdistuu niin sanottuihin baro- eli painereseptoreihin, joita on isoissa verisuonissa.

Verenpaineen kohoaminen suonessa ja suonen venyminen aktivoi ne. Kun ne lähettävät viestin aivoihin, se saattaa häiritä muita signaaleja.

Brittikokeen tulos viittaa siihen suuntaan, että rattiin ei kannattaisi hypätä heti treenin jälkeen tai muuten kiihtyneenä.

Lue myös:

Lääketieteellinen tekniikka

Rokotus pelkoa vastaan

14 minuuttia
Influenssa 2020
Sairaudet

Influenssa 2020 – Tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää influenssasta

10 minuuttia
Sairaudet

Outo tauti halvaa lapsia USA:ssa

18 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota