Shutterstock

Sydämenlyönti pidentää reaktioaikaa

Ratin taakse hyppääminen heti kovan treenin jälkeen tai muuten kiihtyneessä mielentilassa voi olla huono idea. Tällaiseen johtopäätökseen kallistuttiin brittiläisen Sussexin yliopiston tutkimuksessa, jossa koehenkilöiden sykettä rekisteröitiin, kun he ajoivat ajosimulaattorissa.

Autoilijoilla on kohonnut riski ajaa kolari, jos yllättävä tilanne tulee eteen juuri sydämen supistuessa.

Tähän johtopäätökseen kallistuttiin brittiläisen Sussexin yliopiston tutkimuksessa. Siinä koehenkilöiden sykettä rekisteröitiin, kun he ajoivat ajosimulaattorissa.

Koehenkilöt tekivät normaalia enemmän virheitä

Ajomatkan aikana auton eteen ilmaantui esteitä, jotka oli ajastettu niin, että ne osuivat toisinaan täsmälleen koehenkilön sydämen supistumisvaiheeseen ja toisinaan sydämenlyöntien väliin.

© Shutterstock

SYDÄMENLYÖNTI

Sydämenlyönti eli systolevaihe, jossa sydänlihas supistuu, toistuu noin 60 kertaa minuutissa, kun ihminen on levossa.

Reaktioaika osoittautui olevan sydämenlyönnin aikana hieman tavallista pidempi, ja koehenkilöt ajoivat silloin usein ojaan.

Sydämenlyönnin eli systolen aikana sydänlihas supistuu ja veri virtaa kammiosta verisuoniin. Se ilmeisesti vaikuttaa myös aivojen toimintaan.

Odottamaton tilanne liikenteessä on vielä vaarallisempi, jos se sattuu yhtä aikaa sydämenlyönnin kanssa. Sydämen supistuminen nimittäin alentaa reaktiokykyä.

© Shutterstock

Aiemmissa kokeissa samat tutkijat ovat havainneet, että systolen aikana kyky aistia kipua heikkenee hieman. Myös sen aikana esitettyjä sanoja vaikuttaa olevan vaikeampi muistaa.

Korkea syke voi aiheuttaa vaaratilanteita

Syytä ilmiöön ei tiedetä varmasti, mutta epäily kohdistuu niin sanottuihin baro- eli painereseptoreihin, joita on isoissa verisuonissa.

Verenpaineen kohoaminen suonessa ja suonen venyminen aktivoi ne. Kun ne lähettävät viestin aivoihin, se saattaa häiritä muita signaaleja.

Brittikokeen tulos viittaa siihen suuntaan, että rattiin ei kannattaisi hypätä heti treenin jälkeen tai muuten kiihtyneenä.