bloeddruppel

Suolibakteerit hävittävät veriryhmien väliset erot

Tietyt suolen entsyymit pystyvät hajottamaan punasolujen pinnalla olevia sokereita. Tutkijat yrittävät kehittää tämän pohjalta keinon, joka mahdollistaa luovutusveren käytön ilman veriryhmien rajoituksia.

Joka vuosi eri puolilla maailmaa luovutetaan noin 112,5 miljoonaa annosta verta.

Eri veriryhmien takia verta ei voida kuitenkaan siirtää ihmiseltä toiselle noin vain.

Tyyppien A, B ja AB punasolujen pinnalla on erilaisia sokereita, niin sanottuja antigeenejä.

Jos saa toiseen veriryhmään kuuluvan ihmisen verta, syntyy hengenvaarallinen tilanne.

Koska ainoastaan veriryhmä O sopii antigeenittömänä kaikille vastaanottajille, sillä riittää kysyntää veripalveluissa.

Kaikista veriryhmistä tehdään 0-verta

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat saaneet selville, miten erityyppistä verta voidaan muuttaa O-vereksi. Ongelman ratkaisu löytyi suolistosta.

Suolen sisäpinnalla on sokereita, jotka muistuttavat erehdyttävästi antigeenejä.

Lisäksi suolessa on bakteereja, jotka hajottavat kyseisiä sokereita ravinnokseen entsymaattisesti. Bakteerit elävät symbioosissa ihmisen kanssa ja tukevat ruoansulatusta, vaikka ne selviytyvät suolenseinämän sokereiden varassa.

Entsyymit syövyttävät solun ulkopintaa

Suolen bakteerit valmistavat geneettisen ohjeen mukaan entsyymejä, jotka tunnistavat ja tuhoavat punasolujen pinnalla olevia antigeenejä.

©

Suolibakteerilla on valmistusohje

Suolibakteerien (vihreät) geenit ohjaavat niiden entsyymien (siniset ja keltaiset) tuotantoa, jotka pystyvät hajottamaan tiettyjä suolenseinämän sokereita.

Veriryhmät
© Shutterstock

Entsyymit puhdistavat verta

Punasolujen pinnalla on niin sanottuja antigeenejä (keltaiset ja siniset sauvat), jotka muistuttavat suolessa olevia sokereita. Antigeenit ovat ominaisia veriryhmille A, B ja AB. Kun suolen entsyymit kohtaavat punasoluja, joiden pinnalla on antigeenejä, entsyymit (keltaiset ja siniset pallerot) hävittävät antigeenit. Punasoluista tulee siis täysin antigeenittömiä.

blodpose
©

Puhdistettu veri sopii kaikille

Kun punasoluista on poistettu antigeenit, niitä voidaan siirtää kaikille ihmisille luonnollisesti antigeenittömän 0-veren tapaan.

Tutkimuksessa bakteereiden perintöaineksen avulla tuotettiin avainentsyymejä laboratoriossa ja annettiin näiden vaikuttaa punasoluihin, joiden pinnalla oli antigeenejä. Entsyymikäsittely hävitti antigeenejä 30 kertaa niin tehokkaasti kuin tarkoitukseen aikaisemmin kehitetyt entsyymit.

Luovutusveri pitää käsitellä muun muassa tartuntatautiriskin minimoimiseksi, ja siksi entsyymejä tulee pystyä tuottamaan paljon ja edullisesti.

Tutkijoiden tavoitteena on testata entsyymejä suuressa mitassa ja selvittää mahdollisuuksia jalostaa niitä erityisen tehokkaasti tuottavia bakteereja.