Shutterstock

Suolibakteeri pilaa maksan alkoholilla

Bakteeri voi muuttaa suoliston mikropanimoksi ja olla syynä maailman yleisimpään maksasairauteen. Erikoisessa tapauksessa potilas oli voimakkaassa humalatilassa, vaikka hän ei ollut nauttinut tippaakaan alkoholia.

Hyvin tunnetun suolibakteerin haitallinen muunnos voi sairastuttaa maksan, osoittaa kiinalaisessa Capital Institute of Pediatrics -lastensairaalassa tehty tutkimus.

Vaarallisen bakteerikannan vuoksi potilas kärsi niin sanotusta panimo-oireyhtymästä (auto-brewery syndrome, ABS), jossa suolistossa syntyy alkoholia.

Potilaalla alkoholimäärä oli niin suuri, että hän oli hiprakassa, vaikka hän ei ollut ottanut tippaakaan.

Bakteeri teki suolistosta panimon

Tutkijat epäilivät, että tila johtui hiivasienitulehduksesta, mutta kun he analysoivat potilaan suoliflooran eli suoliston pieneliöstön, he eivät löytäneet tukea oletukselleen.

Analyysi paljasti sen sijaan Klebsiella pneumoniae -bakteerikannan, joka voi tuottaa 4–6 kertaa niin paljon alkoholia kuin lajin suolistossa normaalisti elävät edustajat.

Klebsiella pneumoniae -bakteeri voi tuottaa suoleen niin paljon alkoholia, että maksa vioittuu.

© Eye of Science/SPL

Humalan lisäksi erikoinen bakteerikanta aiheutti potilaalle rasvamaksataudin.

Voi olla syynä yleiseen maksasairauteen

Samankaltaisista oireista kärsiviä potilaita löytyi enemmänkin, ja kun heidän suoliflooransa kartoitettiin, kävi ilmi, että 60 prosentilla heistä oli Klebsiella pneumoniaebakteerin haitallinen kanta, jonka takia suolistossa syntyi alkoholia vaarallisia määriä.

Asiaa tutkittiin lisää hiirillä, joille siirrettiin haittabakteereja. Laboratoriokokeet valottivat itse tautimekanismia: tutkijat pystyivät seuraamaan oireiden ja rasvamaksataudin kehittymistä.

Rasvamaksa on maailman yleisin maksasairaus. Uusi löytö osoittaa, että se saattaa joskus johtua epäedullisesta suolifloorasta ja olla hoidettavissa antibiooteilla.