Shutterstock

Suojeleeko kasvosuojus koronavirukselta?

Hengityksensuojaimen on täytettävä tietyt tekniset vaatimukset suojatakseen koronavirukselta. Tavallisista kaupoista tai verkosta saatavat kasvosuojukset eivät useinkaan ole kyllin tehokkaita, ja jos niitä käytetään väärin, pahimmassa tapauksessa ne edistävät tartuntojen leviämistä.

Lääketieteelliset standardit, kuten FFP3 tai N95, täyttävät kasvosuojukset voivat pysäyttää suuren osan ilmassa olevista koronaviruksista. Ne peittävät suun ja nenän ja asettuvat kasvoille tiiviisti. Niistä puhutaankin usein puolinaamareina tai hengityksensuojaimina.

Vaikka koronavirus ei sinänsä saastuta ilmaa, se on ilmavälitteinen, koska sitä voi leijua ilmassa aerosoleissa eli normaalisti yskittäessä tai aivastettaessa syntyviä pisaroita pienempinä, mikroskooppisina lima- tai nestekeräyminä. Niitä jää ilmaan joksikin aikaa sairaan yskittyä tai aivastettua.

Tehokkaiden hengityssuojainten käyttö voi estää myös aerosolien pääsyn hengitysteihin.

Suojaimet antavat valheellisen turvallisuudentunteen

Useimmiten kasvo- ja hengityssuojaimet – jopa teknisesti laadukkaat – tuottavat vain valheellisen turvallisuudentunteen.

Ensinnäkin koronavirus voi päästä elimistöön muillakin tavoilla kuin hengitysteiden kautta, minkä suojain voi estää. Virus voi tarttua myös pinnoilta, joita tartunnan levittäjä on koskettanut tai joille aeorosoleja on levinnyt. Kun muut koskevat pintaa, virus tarttuu käsiin ja siirtyy elimistöön esimerkiksi kasvoja koskettelemalla.

Tästä syystä terveysviranomaiset kehottavat pesemään kädet usein huolellisesti tai pesumahdollisuuden puuttuessa käyttämään käsidesiä.

Toiseksi koronavirus voi päästä elimistöön myös silmien kautta, sillä silmien solut ovat eläviä toisin kuin ihon uloimman kerroksen solut, ja ne ovat siten alttiita tartunnalle viruksen päästessä niiden pinnalle. Siksi esimerkiksi Kiinassa sairaiden kanssa kosketuksiin joutuvat käyttävät myös tiiviitä, sukelluslaseja muistuttavia suojalaseja.

Lisäksi tehokkaita hengityssuojaimiakin täytyy osata käyttää täysin ohjeiden mukaisesti, jotta ne tehoavat. Tämä kävi ilmi muun muassa koronavirusta muistuttavan sars-viruksen levitessä vuosina 2002 ja 2003. Tuolloin myös kaikkia varotoimenpiteitä noudattavaa hoitohenkilökuntaa sairastui.

Selvisi, että sairastuneet hoitajat eivät olleet saaneet kunnon ohjeistusta siitä, miten hengityssuojaimet riisutaan käytön jälkeen. He vain ottivat suojaimista kiinni, nostivat ne kasvoiltaan ja heittivät roskiin. Suojainten ulkopinnalle tarttuneet viruspartikkelit siirtyivät käsiin, joista suojainten käyttäjät saivat lopulta tartunnan.

WHO suosittelee suojaimia vain sairaille ja hoitohenkilökunnalle:

Suojaimen on oltava laadukas

Monet kaupoissa ja verkossa myynnissä olevat kasvosuojaimet eivät suojele käyttäjää viruksilta.

Osa suojaimista ei yksinkertaisesti asetu kasvoille kyllin tiiviisti. Ne ovat yleensä suojaimia, joita sairaaloissa voidaan jakaa hengitystiesairauksista kärsiville potilaille tai joita käyttävät vaikkapa hammaslääkärit. Niiden tarkoituksena on vain pysäyttää uloshengityksessä, yskittäessä ja aivastettaessa lentävät pisarat.

Jotkin suojaimet eivät pysty suodattamaan kovin pieniä hiukkasia. Helmikuussa 2020 elektronimikroskoopilla otetut kuvat koronaviruksesta osoittivat viruspartikkelien läpimitaksi 60-140 nanometriä (nm). Yksi nanometri on metrin miljardisosa. Tavallisen ihmishiuksen paksuus on noin 60 000 nm. Koronavirus pääseekin pujahtamaan hyvin pienistä rei'istä ja tiheistä suodattimista.

Eurooppalaiset FFP-suodatusstandardit kertovat, kuinka tehokkaasti suojain pysäyttää läpimitaltaan 300 nanometrin tai sitä suuremmat hiukkaset.

  • FFP1 pysäyttää varmuudella vähintään 80 %.
  • FFP2 pysäyttää varmuudella vähintään 94 %.
  • FFP3 pysäyttää varmuudella vähintään 99,95 %.

Yhdysvaltojen N95-standardi vastaa suurin piirtein eurooppalaista FFP3-standardia.

Koska koronavirus leviää ilmassa leijuvien aeorosolien mukana ja aerosolit ovat yksittäisiä viruspartikkeleita paljon isompia, tartunnan saaneiden kanssa lähikontaktissa oleva sairaanhoitohenkilökunta pystyy suojautumaan tehokkaasti FFP3-suojaimilla.

Suojainten käyttö on kuitenkin epämukavaa ja hengittäminen niiden läpi voi olla vaikeaa. Työterveyslaitos ei lisäksi suosittele saman FFP3-suojaimen käyttöä yli kahta tuntia kerrallaan mikrobiologisten vaarojen ollessa kyseessä.

© Shutterstock

Voinko askarrella oman hengityssuojaimen pölyimurin pussista?