Shutterstock

Suojaako vanha isorokkorokotus apinarokolta?

Voidaanko apinarokoa torjua samalla rokotteella kuin muinoin isorokkoa? Ja suojaako vuosikymmeniä sitten saatu isorokkorokote edelleen?

Isorokko oli ihmiskunnan historian tappavimpia virussairauksia. Arvioiden mukaan lähes 30 prosenttia tartunnan saaneista kuoli sairauteen. Vuonna 1959 käynnistettiin maailmanlaajuinen rokotuskampanja, ja vuonna 1980 Maailman terveysjärjestö WHO julisti isorokon hävitetyksi.

Nyt maailmalla leviävä apinarokko on hyvin samanlainen kuin isorokko.

Vanha rokote tehoaa 85-prosenttisesti

Apinarokkovirus on samaa Orthopox-sukua kuin isorokkovirus. Apinarokkoa vastaan kehitetty uusi Jynneos-rokote sisältääkin heikennettyä isorokon sukulaisvirusta.

Osa tutkijoista varoittelee kuitenkin, että uutta rokotetta ei riitä kaikille. Siksi on ehdotettu, että avuksi otettaisiin vanha isorokkorokote.

Sekä apinarokko- eli isorokkorokote sisältää muunneltua Vaccinia-virusta, joka aiheuttaa naudoilla lehmärokkoa. Lehmärokko on ihmisille vaaraton, mutta se aktivoi immuunjärjestelmän tuottamaan vasta-aineita Orthopox-viruksia vastaan.

Vasta-aineet torjuvat sekä isorokkoa että apinarokkoa.

Tutkijat epäröivät vanhan isorokkorokotteen käyttöönottoa, sillä se sisälsi eläviä viruksia. Nykyrokotteissa virukset on heikennetty niin, että ne eivät aiheuta tautia.

Rokotuskohtaa piti käsitellä varoen, koska kaikki sen kanssa kosketuksissa olleet, kuten laastarit ja vaatteet, saattoivat levittää virusta.

Isorokkorokote antaa 85-prosenttisen suojan apinarokkoa vastaan 3-5 vuodeksi. Suoja hiipuu ajan mittaan, joten jos olet saanut isorokkorokotteen 1970-luvulla, sen teho on jo lakannut.