Shutterstock
Kun otat lääkettä tablettina, ei kannata nojata 45 astetta vasemmalle, jos haluat lääkkeen vaikuttavan nopeasti.

Seisten vai makuulla? Näin saat parhaan hyödyn tableteista

Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat selvittivät, kannattaako nojata taakse, vasemmalle vai oikealle, jotta tabletista saisi parhaan hyödyn.

10 minuuttia, 23 minuuttia, 100 minuuttia.

Johns Hopkinsin yliopiston uudessa tutkimuksessa selvitettiin sitä, pitäisikö tablettia ottaessa nojata taakse, vasemmalle vai oikealle, jotta lääke vaikuttaisi mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Tutkimuksessa käytettiin apuna niin kutsuttua biomimeettistä vatsaa eli tietokonesimulaatiota, joka simuloi vatsan normaaleja olosuhteita.

Kehon asennolla on merkitystä

Tutkimuksessa käytetyt tabletit liukenivat tietokonesimulaatiossa keskimäärin kymmenessä minuutissa, kun ylävartaloa nojattiin lääkettä otettaessa 45 astetta oikealle tai maattiin oikealla kyljellä.

Silloin, kun tabletti otettiin nojaten taakse 45 asteen kulmassa tai suorassa seisten, liukeneminen kesti tietokonesimulaatiossa 23 minuuttia.

Lääkken vaikutuksen nopeuden kannalta huonoin vaihtoehto oli nojata 45 astetta vasemmalle tai maata vasemmalla kyljellä, sillä tutkimuksen mukaan silloin tabletin liukenemista sai odottaa keskimäärin kokonaiset 100 minuuttia.

Mahalaukku on J:n muotoinen

Voi tuntua varsin yllättävältä, että kehon asennolla voi vaikuttaa niinkin paljon siihen, miten nopeasti ja tehokkaasti tablettimuodossa otettu lääke vaikuttaa. Selitys piilee kuitenkin mahalaukun muodossa.

Mahalaukku ei nimittäin ole suinkaan tasaisen pyöreä vaan muodostaa ikään kuin oikealle kallistuvan J-kirjaimen.

Kuvassa näkyy, miten vatsalaukku kaareutuu oikealle, missä mahanportti johtaa edelleen pohjukaissuoleen.

Kuvassa näkyy, miten vatsalaukku kaareutuu oikealle, missä mahanportti johtaa edelleen pohjukaissuoleen.

© Shutterstock

Tabletin vaikutus on tehokkain silloin, kun se liukenee mahdollisimman lähellä mahalaukun pohjalla sijaitsevaa mahanporttia, mistä lääkeaine pääsee etenemään pohjukaissuoleen.

Mahalaukun sisältö nimittäin pilkkoo ja prosessoi tehokkaasti sen, mitä sinne niellään, ja suolesta tabletin sisältö imeytyy edelleen muualle elimistöön, kunhan se on päässyt mahalaukusta pohjukaissuoleen ja siitä edelleen suolistoon.

Tabletti liukenee nopeimmin mahalaukun pohjalla pohjukaissuolen suulla, ja tällöin tabletin sisältö pääsee myös vaikuttamaan tehokkaimmin ja nopeimmin.