Yhdeksän riskitekijää

Terveysuhkien syntymistä helpottaa se, että maasta toiseen liikkuvat ihmisten lisäksi myös eläimet ja elintarvikkeet. Lue lisää riskitekijöistä, jotka voivat johtaa seuraavan epidemian syntyyn.

inside airplane

Olemme koonneet tähän yhdeksän riskitekijää, jotka lisäävät vaarallisten tautien leviämismahdollisuuksia.

  1. Ylikansallisten markkinoiden ja kansainvälisen matkailun kehitys näkyy tilastoissa. Joka vuosi maailmalla liikkuu satoja miljoonia ihmisiä ja eläimiä.

  2. Lihan kysynnän kasvu on muuttanut tuotantotapoja. Eläimiä pidetään usein ahtaissa tiloissa, joiden hygieenisissä olosuhteissa olisi parantamisen varaa.

  3. Antibioottien väärinkäyttö lihantuotannossa edistää lääkkeitä vastaan vastustuskykyisten mikrobien kehittymistä.

  4. Kehitysmaat eivät ole saaneet riittävästi apua terveydenhoidon ja lääkehuollon puutteiden korjaamiseen. Siksi tautitilanne ei ole parantunut.

  5. Sotien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa poikkeusoloissa, pakolaisleireillä ja slummeissa kärsitään huonosta sanitaatiosta. Se altistaa tartuntataudeille.

  6. Ihminen kohtaa luonnossa taudinaiheuttajia, joita vastaan hänellä ei ole vastustuskykyä. Esimerkiksi Panaman kanavan rakentajien keskuudessa riehui keltakuume. Virusta levittivät hyttyset.

  7. Luonnonvaraisten eläinten käyttö ravinnoksi voi olla vaarallista. Esimerkiksi hi-virus on ilmeisesti saatu apinoilta.

  8. Eläinten maahantuonti on riskialtista. Joka vuosi karanteeniin joutuu miljoonia lemmikkejä. Eristystiloissa eri maanosien taudinaiheuttajat voivat muuntua vaihtamalla perintötekijöitä keskenään.

  9. Sosiaaliset ongelmat, seksuaalinen riskikäyttäytyminen ja päihderiippuvuus.

Virustutkijat etsivät uutta tuhoisaa tappajaa

Maailmanlaajuinen epidemiavoi iskeä milloin vain. Siihen yritetään kuitenkin varautua jo ennalta. Lue lisää tutkijoista, jotka yrittävät löytää pahimmat riskitekijät ajoissa.