Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Korona Etelä-Amerikka

WHO varoittaa uudesta Etelä-Amerikan koronaviruksesta

WHO keskittää nyt huomion uuteen koronaviruksen muunnokseen, joka ensin levisi Etelä-Amerikassa mutta jota tavataan jo Euroopassakin.

Shutterstock

SARS-CoV-2-viruksen myy-tunnuksen saanutta muunnosta seurataan nyt tarkasti Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa. Myymuunnosta tavattiin ensi kerran Kolumbiassa tammikuussa 2021, mutta sittemmin siitä on raportoitu myös muissa Etelä-Amerikan maissa ja Euroopassa.

Maailmanlaajuisesti vain 0,1 prosenttia covid-19-tapauksista on vahvistettu myymuunnoksen aiheuttamiksi. Silti WHO – samoin kuin Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC – on sitä mieltä, että myymuunnoksen seuraaminen vaatii aivan erityistä valppautta.

Korona covid-19 myy testi

Tautitapausten tutkiminen Kolumbiassa on osoittanut, että myymuunnos on voimakkaassa kasvussa.

© Shutterstock

Se johtuu etupäässä kahdesta asiasta. Ensinnäkin myymuunnoksella on nähtävästi kyky viedä valta-asema muilta muunnoksilta. Tämä on käynyt ilmi Kolumbiassa, missä tautitapauksista 39 prosenttia on nyt sen aiheuttamia, ja Ecuadorissa, missä vastaava luku toistaiseksi on 13 prosenttia.

Toisekseen WHO epäilee, että myymuunnos voi kiertää rokotteiden aktivoiman puolustusjärjestelmän. Tutkijoiden arvion mukaan myymuunnos sisältää sellaisen muunnosten yhdistelmän, jota vastaan rokotteiden suojateho voi olla heikompi, samoin kuin beetamuunnosta vastaan.

Pelko heikommasta suojasta koskee etenkin rokotteita, jotka perustuvat niin sanottuun lähetti-rna:han.

Nämä rokotteet toimivat niin, että varta vasten kehitetty lähetti-rna huijaa solumme tuottamaan samankaltaisia proteiineja kuin on virushiukkasten pinnalla. Tämä saa immuunijärjestelmämme tuottamaan vasta-aineita proteiineille niin, että immuunijärjestelmämme on valmiina mahdollisen virustartunnan varalta.

Pfizer-BioNTechin ja Modernan rokotteet vaikuttavat tällä tavalla.

Korona Alfa Beeta Delta Gamma
© Shutterstock

Myymuunnos nousemassa suurten joukkoon

Myymuunnokseen kohdistettu huomio nostaa sen mahdollisesti siihen muunnosten superryhmään, jota WHO seuraa erityisen tarkasti. Ryhmään kuuluu nyt neljä muunnosta, jotka ovat lähtöisin kukin eri maanosasta.

 • Alfamuunnos:

  Ensimmäisenä Britanniassa – nyt 193 maassa.

 • Beetamuunnos:

  Ensimmäisenä Etelä-Afrikassa – nyt 141 maassa.

 • Gammamuunnos:

  Ensimmäisenä Brasiliassa – nyt 91 maassa.

 • Deltamuunnos

  Ensimmäisenä Intiassa – nyt 170 maassa.

WHO painottaa, että myymuunnosta pitää vielä tutkia, ennen kuin voidaan varmasti sanoa, pystyykö se kiertämään rokotesuojan helpommin kuin muut muunnokset.

Toistaiseksi Euroopassa on tavattu vain pieniä myymuunnoksen esiintymiä, mutta niistä on kuitenkin raportoitu useissa maissa, muun muassa Suomessa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa, Saksassa, Britanniassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota