Monet sienet ovat tulleet vastustuskykyisiksi antibiooteille, ja se huolestuttaa tutkijoita.
”Jos kehitys jatkuu yhtä nopeana, kyseessä voi olla mahdollinen pandemia, jonka hoitamiseen emme ole varautuneet”, sanoo tutkija Ana Alastruey-Izquierdo Espanjassa Madridissa toimivasta Carlos III -terveysinstituutista.
Infektio iskee heikoimpien immuunijärjestelmään
Useimpia sieni-infektioita kuvataan opportunistisiksi, sillä ne iskevät pääasiassa henkilöihin, joiden immuunijärjestelmä jo ennestään on heikentynyt. Heidän puolustusjärjestelmänsä ei pysty torjumaan tai "syömään" ulkopuolelta tulevia infektioita.
Sieni-infektiot voivat iskeä esimerkiksi hiv-positiivisiin tai syöpä- tai koronapotilaisiin. Myös elinsiirtopotilaat ovat alttiina saamaan infektioita.
19 sientä uhkaa kansanterveyttä
WHO on luokitellut 19 sieniryhmää, jotka voivat aiheuttaa uhkaa ihmisille. Nämä sienet voidaan vielä jakaa kolmeen pääryhmään.
Kolmesta pääryhmästä kriittiseksi nimetty on huolestuttavin. Siihen kuuluvat sienet ovat kehittäneet resistenssin antibiooteille, ja niiden aiheuttamilla sairauksilla on korkeampi kuolleisuus kuin muiden ryhmien sienillä.
Ryhmään kuuluu muun muassa maaperässä ja lintujen ulosteissa tavattava Cryptococcus neoformans -sieni. Se voi aiheuttaa keuhkoissa kryptokokkoosin, joka pahimmassa tapauksessa leviää muualle elimistöön ja kehittyy aivokalvotulehdukseksi.
Tutkijat haluavat muistuttaa sienten aiheuttamasta uhasta ja toteavat, että alan tutkimukseen ei ole saatu riittävästi rahoitusta.