Shutterstock
Skimmelinfektionen mucormycose

WHO varoittaa mahdollisesta uudesta pandemiasta

Uhka on kaikkialla luonnossa. Ja nyt tutkijat pelkäävät, että se kehittyy vakavaksi vaaraksi ihmisille.

Sienet voivat parantaa, kun niitä käytetään esimerkiksi penisilliininä. Ne maistuvat taivaallisilta, kun ne valmistetaan oikein. Ne luovat elämää, ja ne ovat tärkeä osa biodiversiteettiä.

Mutta sienet voivat tehdä meistä myös kuolemansairaita.

Tuore Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimus osoittaa, että sieni-infektiot aiheuttavat maailmassa jopa 1,5 miljoonaa kuolemantapausta vuosittain. Määrä on yhtä suuri kuin tuberkuloosiin kuolevien määrä.

Jos kehitys jatkuu yhtä nopeana, kyseessä voi olla mahdollinen pandemia, jonka hoitamiseen emme ole varautuneet. Ana Alastruey-Izquierdo, mikrobiologi.

Monet sienet ovat tulleet vastustuskykyisiksi antibiooteille, ja se huolestuttaa tutkijoita.

”Jos kehitys jatkuu yhtä nopeana, kyseessä voi olla mahdollinen pandemia, jonka hoitamiseen emme ole varautuneet”, sanoo tutkija Ana Alastruey-Izquierdo Espanjassa Madridissa toimivasta Carlos III -terveysinstituutista.

Infektio iskee heikoimpien immuunijärjestelmään

Useimpia sieni-infektioita kuvataan opportunistisiksi, sillä ne iskevät pääasiassa henkilöihin, joiden immuunijärjestelmä jo ennestään on heikentynyt. Heidän puolustusjärjestelmänsä ei pysty torjumaan tai "syömään" ulkopuolelta tulevia infektioita.

Skimmelinfektionen mucormycose

Kun koronapandemia levisi Intiassa 2020, koronan jälkitautina yleistyi "musta sieni" eli mucormycosis-sienen aiheuttama infektio. Kuolleisuus oli noin 50 prosenttia, koska monilla sairastuneilla oli jo koronan vuoksi heikentynyt immuunijärjestelmä.

© Shutterstock

Sieni-infektiot voivat iskeä esimerkiksi hiv-positiivisiin tai syöpä- tai koronapotilaisiin. Myös elinsiirtopotilaat ovat alttiina saamaan infektioita.

19 sientä uhkaa kansanterveyttä

WHO on luokitellut 19 sieniryhmää, jotka voivat aiheuttaa uhkaa ihmisille. Nämä sienet voidaan vielä jakaa kolmeen pääryhmään.

Kolmesta pääryhmästä kriittiseksi nimetty on huolestuttavin. Siihen kuuluvat sienet ovat kehittäneet resistenssin antibiooteille, ja niiden aiheuttamilla sairauksilla on korkeampi kuolleisuus kuin muiden ryhmien sienillä.

Ryhmään kuuluu muun muassa maaperässä ja lintujen ulosteissa tavattava Cryptococcus neoformans -sieni. Se voi aiheuttaa keuhkoissa kryptokokkoosin, joka pahimmassa tapauksessa leviää muualle elimistöön ja kehittyy aivokalvotulehdukseksi.

Tutkijat haluavat muistuttaa sienten aiheuttamasta uhasta ja toteavat, että alan tutkimukseen ei ole saatu riittävästi rahoitusta.

Nämä sienet voivat aiheuttaa vakavia infektioita

Kriittinen riski:
Cryptococcus neoformans, Candida auris, Aspergillus fumigatus ja Candida albicans.

Korkea riski:
Nakaseomyces glabrata, Histoplasma spp., Eumycetoma causative agents, Mucorales, Fusarium spp., Candida tropicalis ja Candida parapsilosis.

Riski:
Scedosporium spp., Lomentospora prolificans, Coccidioides spp., Pichia kudriavzeveii (Candida krusei), Cryptococcus gattii, Talaromyces marneffei, Pneumocystis jirovecii ja Paracoccidioides spp.