Shutterstock

WHO suosittelee kasvomaskien käyttöä koronaviruksen torjunnassa

Turvavälit ja kasvomaskit toimivat, todetaan tuoreessa laajassa tutkimuksessa, joka sai WHO:n muuttamaan ohjeistustaan. Nyt terveysjärjestö suosittelee maskien käyttöä julkisilla paikoilla.

Jo kuukausia on keskusteltu siitä, miten hyvin kasvomaski suojaa koronavirustartunnalta. Joissakin maissa on suositeltu tai jopa vaadittu maskin käyttöä, joissakin taas ei.

Nyt Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, joilla on vaikeaa pitää turvavälejä, kuten kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

WHO muutti kantaansa kasvomaskien käytöstä sen jälkeen, kun tuoreessa metatutkimuksessa todettiin, että kasvosuojien käytöllä yhdessä muiden torjunta- ja hygieniatoimien kanssa on huomattava vaikutus tartuntojen määrään.

Maski suojaa tartunnalta ja tartuttamiselta

Analyysiin, joka julkaistiin The Lancet -lehdessä, oli koottu tiedot kaikkiaan 172 tutkimuksesta. Tutkimuksissa arvioitiin koronaviruksen torjuntaan käytettyjä toimia ja menetelmiä. Analyysin mukaan eri menetelmät toimivat ja fyysisen etäisyyden pitäminen ja varotoimet pienentävät koronavirustaudin leviämisriskiä.

Lisäksi tutkijat totesivat, että kasvomaskit pienentävät tartunnan saaneiden levittämien virushiukkasten määrää ja suojaavat tartunnoilta.

Parhaimmat hengityssuojaimet – FFP3-merkityt suojaimet – antavat tehokkaimman suojan ja pienentävät tartuntariskiä jopa 96 prosenttia. Muut suojaimet pienentävät riskiä 67 prosenttia. Jopa itse tehdyt maskit, joissa on vähintään kolme kangaskerrosta, voivat suojata tartunnalta.

© Shutterstock

Voinko askarrella oman hengityssuojaimen pölynimurin pussista?

Eurooppalaiset FFP-suodatusstandardit kertovat, kuinka tehokkaasti suojain pysäyttää läpimitaltaan 300 nanometrin tai sitä suuremmat hiukkaset.

  • FFP1 pysäyttää varmuudella vähintään 80 %.
  • FFP2 pysäyttää varmuudella vähintään 94 %.
  • FFP3 pysäyttää varmuudella vähintään 99,95 %.

Maskeja tulee käyttää paikoissa, joissa on paljon ihmisiä, kuten julkisessa liikenteessä ja kaupoissa.

Tutkimuksessa todettiin myös:

  • Riski saada tartunta metrin etäisyydeltä on noin kolme prosenttia. Alle metrin etäisyydellä riski nousee 13 prosenttiin. Mitä pidempi turvaväli, sitä pienempi riski.
  • Kasvovisiiriä käyttävän terveydenhuollon henkilökunnan riski saada tartunta on kuusi prosenttia, ilman visiiriä riski on 16 prosenttia.

Kasvosuoja yksin ei suojaa

WHO:lla ei aiemmin ole ollut todisteita kasvomaskien tehosta, ja järjestö on pelännyt, että maski luo väärän turvallisuuden tunteen, joka saa ihmiset unohtamaan muut turvatoimet ja ohjeistukset.

Pelko on edelleen aiheellinen, totesi WHO:n johtaja Tedros Ghebreyesus lehdistötilaisuudessa, jossa hän muistutti turvavälien ja hyvän käsihygienian merkityksestä.

Lisäksi riskiryhmään kuuluvien henkilöiden kannattaa käyttää kasvomaskia julkisilla paikoilla.

Katso WHO:n johtajan Tedros Ghebreyesuksen ohje kasvosuojista: