ImageSelect

Voiko virus levitä koko maailmaan viikossa?

Inferno-elokuvassa annetaan ymmärtää, että tappava virus voisi levitä Istanbulin muinaisista vesisäiliöistä 95 prosenttiin maapallon väestöstä viikossa. Voiko pandemia syntyä näin nopeasti?

Pandemia voi kehittyä puolessa vuodessa

Virus ei nopeimmillaankaan voi levitä nopeammin kuin ilma ilmakehässä. Sitä paitsi useimmiten kestää ainakin vuorokauden, ennen kuin virus saa tartunnankantajan solut tuottamaan kopioita itsestään ja voi tartuttaa seuraavan uhrin.

Virukselta kestää siksi noin kuukauden levitä sille pallonpuoliskolle, missä epidemia on ensin puhjennut, ja sen leviäminen koko maailmaan ja maailmanlaajuisen epidemian, pandemian, syntyminen kestää vähintään puoli vuotta.

Tappajainfluenssa leviää kuudessa kuukaudessa

Simulaatio osoittaa, miten esimerkiksi mutatoitunut lintuinfluenssavirus voi tappaa yli 30 miljoonaa puolessa vuodessa.

© ImageSelect

Kuukausi 1. Kuolleita yhteensä: 28 582

Influenssa puhkeaa ja tartuttaa 800 ihmistä Kaakkois-Aasiassa. Virus leviää ihmisestä toiseen maitse ja lentomatkustajien mukana.

© ImageSelect

Kuukausi 3. Kuolleita yhteensä: 10 120 312

Jokainen inluenssaviruksen kantaja tartuttaa viruksen keskimäärin kahteen muuhun ihmiseen. Enimmillään keskiarvo voi olla lähes kolme taudinkantajaa kohti.

© ImageSelect

Kuukausi 6. Kuolleita yhteensä: 32 918 534

Kuudessa kuukaudessa virus on levinnyt koko maailmaan. Uhrien määrä on kolmikertaistunut kolmessa kuukaudessa ja kasvaa yhä.

Neljä tekijää määrää viruksen leviämisnopeuden

Jotta sairaus voisi levitä epidemiaksi ja maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, taudinaiheuttajan on voitava levitä ilmateitse pitkien välimatkojen poikki.

Taudinaiheuttajan on myös oltava niin aggressiivinen, että jo muutama virus tai bakteeri riittää tartuntaan.

Lisäksi taudinaiheuttajan on lisäännyttävä niin nopeasti, että tartunnan saanut ehtii levittää sen muihin ihmisiin ennen kuin oireet ilmestyvät ja potilas eristäytyy muista.

Influenssalla on monta riskitekijää

Nykyisin influenssalla on sairauksista suurimmat mahdollisuudet levitä hyvin nopeasti.

Tiettävästi ihmiskunnan pahin influenssapandemia on ollut vuoden 1918 espanjantauti, johon kuoli 50–100 miljoonaa ihmistä. Tuolloin koko maailman väkiluku oli 1,8 miljardia.