Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sundhedspersonale gør kanyle med vaccine klar

Voiko se olla totta? Venäläisrokote valmis lokakuussa

Venäjä ilmoitti, että maassa kehitetty koronavirusrokote on valmis syksyllä. Rokote on valmistunut ennätysvauhtia – jos väite siis pitää paikkansa.

Shutterstock

Yhdeksän kuukautta.

Siinä ajassa Moskovassa toimivan Gamalein instituutin tutkijat ovat kehittäneet, testanneet ja valmistaneet rokotteen uutta koronavirusta vastaan, jos valmiste ilmoituksen mukaisesti tulee markkinoille lokakuussa.

Vertailun vuoksi voidaan sanoa, että tuhkarokkorokotteen kehittäminen 1960-luvulla vei kaikkiaan 4 vuotta. Sitä pidetään normaalioloissa lyhimpänä aikana, jonka kuluessa rokote voidaan saada valmiiksi.

Ensimmäinen uutta koronavirusta vastaan suunnattu rokote lyö luultavasti kaikki ennätykset kehitystyön nopeudessa. Kuitenkin useimmat terveysviranomaiset uskovat, että rokotteen valmistumiseen kuluu vähintään yksi vuosi.

Kysymys kuuluukin: Onko Venäjän aikataulu ylipäänsä tieteellisen kehitystyön kannalta mahdollinen?

Rokotteen periaate tunnetaan

Venäläistutkijoiden vektorirokotteessa on vaarattomaksi tehty virus. Siihen liitetään geeni, joka elimistön puolustusjärjestelmän pitäisi oppia tunnistamaan, jotta se voi hyökätä virusta vastaan.

Yli 25 muuta tutkimusryhmää eri puolilla maailmaa tekee myös kokeita vektorirokotteella.

Näin rokote toimii

Rokote opettaa immuunijärjestelmän tunnistamaan viruksen tai bakteerin.

Venäläistutkijoiden rokote voi siis hyvinkin toimia, mutta rokotteen kehitystyötä on vaikeaa arvioida, sillä tutkijat eivät ole julkistaneet tuloksiaan.

Testit turbovauhdilla

Rokotteen kehitys alkaa yleensä laboratoriossa koe-eläintesteillä. Tämän vaiheen on koronavirusrokotetta kehittävä yhdysvaltalainen Moderna jättänyt väliin.

Jotta rokote tai lääke voidaan hyväksyä käyttöön, sitä pitää testata ihmisillä kolmessa eri vaiheessa.

  • Vaihe 1: Sivuvaikutusten testaus
  • Vaihe 2: Tehon testaus
  • Vaihe 3: Tehon laajamittainen testaus

Venäläisrokote on uutistoimisto TASSin mukaan jo läpäissyt nämä kolme vaihetta ja viranomaiset ovat hyväksyneet sen.

Muista noin 140:stä koronavirusta vastaan kehitteillä olevasta rokotteesta vain kolme on juuri päässyt 3-vaiheen kokeisiin, jotka normaalioloissa vievät aikaa noin vuoden.

Harvinainen sivuvaikutus voi vaikuttaa 100 000 ihmiseen

Venäläisten rokote on siksi todennäköisesti käyttänyt kehitysprosessissa oikoteitä ja huhujen mukaan tutkijat ovat kokeilleet rokotetta itseensä.

Vastaava nopeutettu prosessi olisi luultavasti aiheuttanut rokotteen hylkäämisen muissa maissa, koska valmisteen sivuvaikutuksia ja sen tarjoamaa suojaa ei ole testattu sovittujen käytänteiden mukaisesti. Lisäksi on olemassa riski, että rokote voi pahentaa itse tartuntaa, kuten SARS-rokotteen kehitysvaiheessa tapahtui hiirillä vuonna 2008.

Jos vain yksi 10 000:sta saa rokotteesta vakavia haittavaikutuksia, se tarkoittaa sitä, että kun miljardi ihmistä rokotetaan, 100 000 heistä voi saada samoja haittoja. Siksi 3-vaiheen testit ovat tärkeitä – ja ne vievät aikaa.

Venäläisrokotetta on suunnitelmien mukaan määrä myydä Lähi-itään.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

115 minuuttia
Handskeklædt hånd doserer en kanyle med vaccine.
Sairaudet

Tiede vastaa rokotteisiin epäilevästi suhtautuvien kysymyksiin

9 minuuttia
Rokotepullo ja ruisku suojakäsineitä käyttävän sormien välissä
Sairaudet

Viruksia, elohopeaa vai silkkaa myrkkyä? Tässä ovat rokotteen ainesosat

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota