The Lancet -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin mallien perusteella, että immuniteetti saattaisi kestää jopa 17 kuukautta. Siinä ei kuitenkaan otettu huomioon uusia koronavirusmuunnoksia, jotka sotkevat immuuniteettiarvioita.
Brittitutkimus puolestaan antaa viitteitä siihen suuntaan, että aiemmat koronavirusvariantit eivät antaisi suojaa deltamuunnokselle.
Ikä heikentää immuunijärjestelmää
Immuniteettiin vaikuttava ratkaiseva tekijä on ikä, sillä ihmisen immuunijärjestelmä heikkenee iän myötä.
Tanskalaistutkimuksessa tutkijat analysoivat 10 miljoonan ihmisen PCR-testit, jotka oli otettu vuonna 2020. Tuloksista selvisi, että koronavirustartunnan jälkeinen immuniteetti vaihtelee iän mukaan.
Tutkimuksen mukaan alle 65-vuotiailla oli 80 prosentin suoja uutta koronatartuntaa vastaan vähintään kuuden kuukauden ajan. Yli 65-vuotiailla suoja oli vain 47 prosenttia.
Siksi tutkijat toteavat, että myös koronan sairastaneiden tulisi ottaa rokote, jotta immuniteetti tehostuu.
Vaikuttaako koronataudin rajuus immuniteettiin?
Vaikean koronavirustaudin sairastaneilla on useassa tutkimuksessa todettu voimakkaampi immuunivaste uusille koronatartunnoille.
Science Advances -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että henkilöillä, jotka ovat olleet koronataudin vuoksi sairaalahoidossa, on enemmän vasta-aineita kuin niillä, jotka ovat sairastaneet koronan lievän tautimuodon.
Samanlaisiin tuloksiin päädyttiin myös tutkimuksessa, joka julkaistiin Cell -lehdessä lokakuussa 2020.
Tulokset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että lievän tai täysin oireettoman koronan sairastaneet eivät saisi lainkaan immuniteettia.
Muun muassa äskettäin The Journal of Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että immuniteetti on aivan yhtä hyvä niin lievän kuin vaikeankin koronataudin jälkeen.
Toisin sanoen tutkimuksissa ei olla saatu selvää vastausta siihen, riippuuko immuniteetin teho ja kesto siitä, miten kovan koronataudin henkilö on sairastanut.
Tutkijat painottavat myös sitä, että asiaan voi olla vaikeaa saada lopullista vastausta, sillä immuniteetti vaihtelee tapauskohtaisesti henkilön muiden ominaisuuksien vuoksi.