Miesflunssa on ihan oma lukunsa, mutta myös muut sairaudet voivat oikeasti olla miehille paljon vaarallisempia ja tappavampia.
Miehet, joilla on tuberkuloosi, ovat 1,5 kertaa suuremmassa vaarassa kuolla tautiin kuin sitä sairastavat naiset. Ja miehillä on naisiin verrattuna5 kertaa niin suuri riski sairastua syöpään, jos he saavat HPV- eli papilloomavirustartunnan.
Naiset ovat ykkössuosikki
Nyt ryhmä Lontoon yliopiston tutkijoita arvelee selvittäneensä, mistä ero johtuu:
Naiset ovat patogeeneille eli sairaudenaiheuttajille, kuten bakteereille ja viruksille, hyödyllisempiä isäntiä, ja siksi patogeenit pitävät naiset hengissä pitempään kuin miehet.
Patogeenien päämääränä ei ole sairastuttaa isäntäänsä. Niille on päinvastoin etua siitä, jos isäntä pysyy elossa, koska silloin ne pystyvät lisääntymään nopeasti ja leviämään uusiin isäntiin.
Naiset tartuttavat enemmän
Miehillä on yksi ainoa keino siirtää tartunta eteenpäin: kontakti muihin ihmisiin.
Naisilla on enemmän mahdollisuuksia levittää tartuntaa. Sen lisäksi, että naiset voivat levittää tartuntaa ihmiskontaktien kautta esimerkiksi seksin tai aivastamisen välityksellä, heistä tartunta siirtyy toisiin ihmisiin myös raskauden, synnytyksen tai imettämisen yhteydessä.
Tutkijat tarkastelivat tarkemmin HTLV-1-virusta, joka voi aiheuttaa aikuisten T-soluleukemian, joka tunnetaan lyhenteellä ATL. Virusta esiintyy sekä Japanissa että Karibialla, ja Japanissa miehillä on 3,5 kertaa naisia suurempi riski saada ATL. Karibialla ATL kehittyy tartunnan saaneille naisille ja miehille yhtä usein.
ALT tarttuu äidiltä lapselle, ja tutkijat arvelevat, että virukselle on erityisen hyödyllistä pitää japanilaiset naiset hengissä pitempään siksi, että Japanissa imettäminen on yleistä ja imetystä jatketaan usein pitkään.