Viinilasillinen 3–4 kertaa viikossa pienentää diabetesriskiä

Jos haluat välttää tyypin 2 diabeteksen, sinun kannattaa nauttia hieman alkoholia, todetaan uudessa laajassa tutkimuksessa. Ja juo mieluiten viiniä, äläkä olutta tai väkeviä.

© Shutterstock

Ota huoletta lasillinen viiniä ruuan kanssa. Alkoholin kohtuukäyttö ei ole huono idea, jos haluat välttää tyypin 2 diabeteksen, todetaan uudessa tanskalaistutkimuksessa.

Alkoholinkäytön jakaminen eri viikonpäiville näyttää olevan parempi vaihtoehto kuin se, että arkena ei nautita lainkaan alkoholia ja kerran viikossa juodaan reilusti.

Tutkimuskohteena juomiskäyttäytyminen

Tutkimuksessa 70 551 ei-diabeetikkoa vastasivat kyselyyn, jossa kartoitettiin heidän juomiskäyttäytymistään. Viiden vuoden kuluttua tutkijat tarkastivat Tanskan kansallisen diabetesrekisterin ja laskivat, kuinka moni kyselyyn osallistuneista oli sairastunut diabetekseen.

Sitten henkilöiden juomiskäyttäytymistä verrattiin ryhmään, joka ei ollut sairastunut diabetekseen.

Tutkimuksesta karsittiin ensin pois muut tekijät, joilla mahdollisesti on vaikutusta diabetekseen sairastumiseen. Niitä ovat esimerkiksi ikä, sukupuoli, painoindeksi, koulutus, tupakointi, ravinto, fyysinen aktiivisuus, verenpaine ja perinnöllinen taipumus diabetekseen.

Alkoholia vähän ja tasaisesti

Tuloksista kävi ilmi, että miehillä, jotka joivat 14 annosta viikossa, oli 43 prosenttia pienempi riski sairastua diabetekseen kuin miehillä, jotka eivät juoneet lainkaan alkoholia. Naisilla, jotka joivat 9 annosta viikossa, oli 53 prosenttia pienempi diabetesriski kuin niillä naisilla, jotka eivät lainkaan käyttäneet alkoholia.

Diabetesriski oli matalin, jos henkilöt jakoivat alkoholinkäytön 3–4 päivälle sen sijaan, että nauttivat koko määrän kerralla.

Tutkimuksessa havaittiin myös selvästi se, että viini pienensi diabetesriskiä tehokkaammin kuin väkevät alkoholijuomat.

Tutkijat uskovat, että syynä ovat erityisesti punaviinin sisältämät luonnolliset aineet, polyfenolit, jotka ovat tehokkaita verensokerin tasaajia.