Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Viemärit juoruavat seuraavasta koronatautiaallosta

Monissa maissa tehdään parhaillaan koronatestejä telttaoloissa. Voi olla, että tehokas testauspaikka löytyykin kaupunkien viemäriverkostoista.

Shutterstock

Jos koronavirus aiheuttaa toisen tautiaallon jossain vaiheessa, ensimmäiset varoitusmerkit voivat löytyä viemäreistä.

Näin todettiin Pariisissa suoritetussa kokeessa, joka on osa vielä vertaisarvioimatonta tutkimusta. Siinä tutkijat löysivät koronaviruksen rna:ta viemärivedestä otetuista näytteistä.

Näytteistä selvisi, että koronaviruksen rna:n määrä jätevedessä nousi samoilla alueilla, joilla oli havaittu koronatartuntoja.

Tutkimuksessa rna:ta löytyi jätevesistä useita päiviä ennen kuin Pariisissa ensimmäinen ihminen kuoli koronavirustautiin. Tämä antaa tutkijoille toiveita siitä, että jätevesimittauksia voitaisiin käyttää varhaisena koronatautiaallon varoitusjärjestelmänä.

Tartuntamäärä selvisi viemäristä

Jo aiemmin tutkimuksissa on osoitettu, että koronaviruksen rna:ta voidaan löytää jätevesistä. Tuoreessa tutkimuksessa esitellään uusi menetelmä, jolla jätevesistä löytyvää koronaviruksen rna:ta voidaan hyödyntää taudin jäljittämisessä.

Kuukauden aikana tutkijat ottivat kaksi kertaa viikossa näytteitä viidestä eri paikasta Pariisin viemärijärjestelmässä. Näytteiden koronaviruspitoisuus varmennettiin niin kutsutulla PCR-testillä.

PCR-testissä selvitetään, onko näytteessä koronaviruksen rna:ta.

© Shutterstock

Mitä korkeampi koronaviruspitoisuus jätevedessä oli, sitä useampi ihminen oli saanut koronavirustartunnan.

Tutkijat havaitsivat selvän nousun koronaviruspitoisuudessa ennen kuin vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä nousi. Vastaavasti havaittiin laskua, kun kaupungissa aloitettiin rajoitustoimet.

Viemärijärjestelmästä varoitusjärjestelmäksi

Koronavirustapausten kehitystä kuvaavat käyrät perustuvat mallinnuksiin, mutta viemärinäytteistä voidaan saada totuutta vastaava kuva tartunnoista epidemian varhaisessa vaiheessa. Viemäritesteissä havaitaan myös oireettomien tartunnan saaneiden rna:ta. Tutkimusten mukaan joka neljännellä tartunnan saaneella ei ole oireita.

Viemärimittaukset tehostuvat, kun tutkijat saavat selville, miten paljon koronaviruksen rna:ta liukenee ulosteeseen ja miten suuri on yhden tartunnnan saaneen potilaan aiheuttama rna-jälki jätevedessä.

Muissakin maissa, muun muassa Australiassa ja Alankomaissa, viemäritestejä kehitellään parhaillaan.

Jos viemäritesti osoittautuu tehokkaaksi menetelmäksi, sillä voidaan testata laaja ihmismäärä ja määritellä, milloin ja missä tauti on leviämässä. Näin terveysviranomaiset pääsisivät varhaisessa vaiheessa kartoittamaan tartuntaketjuja.

Tutkijat arvioivat, että tulevaisuudessa tautitapausten määrän nousu voitaisiin havaita jopa postinumeron tarkkuudella.

Koronavirus ei leviä jäteveden mukana, sillä elimistön ulkopuolella virus hajoaa nopeasti ja menettää kykynsä tunkeutua soluihin.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

88 minuuttia
Naisen käsi heittää kasvosuojuksen roskakoriin
Sairaudet

5 vuoden päästä: malli ennustaa koronapandemian kehityksen

3 minuuttia
Sairaudet

Tutkijat löysivät uuden hoidon maksan vajaatoimintaan

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota