Vesinokkaeläimen myrkky voi tehota diabetekseen

Diabetesta sairastaa noin 420 miljoonaa ihmistä. Vesinokkaeläimen myrkystä löydetty erityinen hormoni saattaa tulevaisuudessa pelastaa lukemattomia ihmishenkiä ja helpottaa diabeetikoiden elämää muutenkin.

næbdyrgift

Muniva nisäkäs, jolla on jaloissaan myrkkykannukset.

Vesinokkaeläin on eriskummallisen näköinen otus, joka saattaa kuitenkin tarjota apua yhteen maailman yleisimmistä ja vaarallisimmista sairauksista.

Australialaiset tutkijat ovat saaneet selville, että vesinokkaeläimen myrkky saattaa olla iskukykyinen ase taistelussa tyypin 2 diabetestä eli aikuisiän diabetesta vastaan.

GLP-1 on kaiken avain

Diabeetikot kärsivät insuliinin puutteesta. Heidän elimistönsä tuottaa sitä liian vähän, mutta toisaalta he tarvitsisivat sitä enemmän kuin terveet ihmiset.

Haiman tuottama insuliinihormoni sitoutuu sokerimolekyyleihin, joiden mukana se imeytyy soluihin. Toinen hormoni nimeltä GLP-1 huolehtii siitä, että haima saa käskyn alkaa tuottaa insuliinia.

GLP-1 kuitenkin hajoaa elimistössä nopeasti. Se voi olla ongelma diabeetikoille, koska heidän haimansa ei siksi tuota riittävästi insuliinia.

Hoito löytyy myrkystä

Vesinokkaeläin tuottaa GLP-1:tä ja insuliinia suolistossaan samalla tavalla kuin ihminen ja muutkin nisäkkäät, mutta nyt tutkijat ovat havainneet GLP-1:tä myös myrkyntuotannon yhteydessä.

Myrkyn mukana syntyvä GLP-1 on molekyylirakenteeltaan erilaista kuin suoliston tuottama ja se myös hajoaa hitaammin. Hormoni siis säilyy suolistossa pidempään ja pitää siten yllä haiman insuliinintuotantoa.

Seuraavaksi tutkijat yrittävät valmistaa myrkystä lääkettä, ja pitkällä tähtäimellä heidän silmissään siintää kakkostyypin diabetekseen tepsivä hoitokeino.

Haluatko tietää, mikä on myrkyllisin eläin? Lue tästä kaikki maailman myrkyllisimmistä eläimistä.