Shutterstock

Valo on uusi huuhde: ledit hävittävät koronavirukset

Taistelussa koronavirusta vastaan häämöttää uusi superase: valo. Ultraviolettisäteilyn tutkimus enteilee uutta tekniikkaa, joka tuhoaa varmasti ja turvallisesti viruksia ilmasta, pinnoilta ja iholta.

Kun aurinko paahtaa, useimmat tajuavat nauttia paisteesta maltillisesti. Se sisältää nimittäin ultraviolettisäteilyä, jonka aallonpituus on näkyvää valoa lyhyempi ja joka polttaessaan ihoa kasvattaa syöpäriskiä.

Taistelussa koronavirusta vastaan haitallinen vaikutus on kuitenkin vain plussaa.

Hiljattain on saatu selville, että se sähkömagneettisen spektrin osa, jota kutsutaan kauko-UVC:ksi, tappaa mikrobeja vahingoittamatta ihmisen ihoa tai silmiä. Lisäksi on kehitetty ledejä, jotka tuhoavat mikrobeja ultraviolettisäteilyllä.

Niinpä näköpiirissä on uusi keino hävittää koronaviruksia.

Katso, kuinka kauko-UVC tuhoaa bakteereja ja viruksia vahingoittamatta ihoa:

UV hajottaa dna:ta matkalla

Ultraviolettisäteilyn kolme päätyyppiä ovat UVA, UVB ja UVC.

Kaksi ensimmäistä ovat pitkäaaltoisempia, ja ne pystyvät tunkeutumaan ihoon, vaurioittamaan perintöainesta eli dna:ta ja siten aiheuttamaan ennen pitkää syöpää.

UVC voi polttaa ihon hyvin nopeasti, mutta onneksi ilmakehän otsonikerros estää nimenomaan tätä aallonpituutta pääsemästä maanpinnalle.
.

Keinotekoista UVC-säteilyä käytetään jo nyt pintojen desinfioimiseen esimerkiksi sairaaloissa robottien avulla.

Menetelmästä on pitkäaikainen kokemus muun muassa vedenpuhdistamoissa, joissa sillä on tuhottu mikrobeja 1950-luvulta lähtien. Tähän asti tekniikka on ollut liian vaarallinen sovellettavaksi ihmisiin, ja Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut käyttämästä ultraviolettisäteilyä koronavirusta vastaan.

Tutkimusten mukaan kauko-UVC, jonka aallonpituus on lyhyt, noin 222 nanometriä, ei kuitenkaan kykene tunkeutumaan ihon pintakerrokseen. Sen sijaan suurienergiainen UVC-säteily tuhoaa mikroskooppisen pieniä koronaviruksia rikkomalla niihin kapseloitunutta perintöainesta.

Tutkimukset osoittavat, että kauko-UVC tehoaa sekä antibiootteja vastaan vastustuskykyisiin MRSA-bakteereihin että ilman influenssaviruksiin.

Ledit tuhoavat virukset 30 sekunnissa

Lisäksi yhdysvaltalaisessa tutkimushankkeessa on onnistuttu kehittämään ledejä, jotka säteilevät desinfioivaa UVC:tä. Korealaiset yhteistyökumppanit ovat todistaneet, että ledit pystyvät tuhoamaan 99,9 prosenttia koronaviruksista 30 sekunnissa. UV-säteilyn on aiemmin osoitettu tehoavan SARS-viruksiin.

Ledit toimivat johtamalla virtaa eri materiaalien läpi. Uusissa UVC-diodeissa Kalifornian yliopiston tutkijat ovat yhdistäneet alumiinigalliumnitridin (AlGaN) ja piikarbidin (SiC), joilla on samankaltainen kiderakenne. Mitä enemmän materiaalit muistuttavat toisiaan rakenteeltaan, sitä tehokkaampia lampuista saadaan.

Vanhoihin elohopeapohjaisiin UVC-lamppuihin verrattuna ledit ovat paitsi pienempiä, luotettavampia ja kestävämpiä myös paljon halvempia.

Uuteen keksintöön perustuvia sovelluksia, kuten kauko-UVC-käsivalaisimia, jotka korvaavat desinfiointiaineen, joudutaan valitettavasti vielä odottamaan. Tutkijat ehdottavat, että ensimmäisenä menetelmää käytetään vaikkapa jakeluautojen puhdistamiseen ennen kuormausta ja sen jälkeen.