UV hajottaa dna:ta matkalla
Ultraviolettisäteilyn kolme päätyyppiä ovat UVA, UVB ja UVC.
Kaksi ensimmäistä ovat pitkäaaltoisempia, ja ne pystyvät tunkeutumaan ihoon, vaurioittamaan perintöainesta eli dna:ta ja siten aiheuttamaan ennen pitkää syöpää.
UVC voi polttaa ihon hyvin nopeasti, mutta onneksi ilmakehän otsonikerros estää nimenomaan tätä aallonpituutta pääsemästä maanpinnalle.
.
Keinotekoista UVC-säteilyä käytetään jo nyt pintojen desinfioimiseen esimerkiksi sairaaloissa robottien avulla.
Menetelmästä on pitkäaikainen kokemus muun muassa vedenpuhdistamoissa, joissa sillä on tuhottu mikrobeja 1950-luvulta lähtien. Tähän asti tekniikka on ollut liian vaarallinen sovellettavaksi ihmisiin, ja Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut käyttämästä ultraviolettisäteilyä koronavirusta vastaan.
Tutkimusten mukaan kauko-UVC, jonka aallonpituus on lyhyt, noin 222 nanometriä, ei kuitenkaan kykene tunkeutumaan ihon pintakerrokseen. Sen sijaan suurienergiainen UVC-säteily tuhoaa mikroskooppisen pieniä koronaviruksia rikkomalla niihin kapseloitunutta perintöainesta.
Tutkimukset osoittavat, että kauko-UVC tehoaa sekä antibiootteja vastaan vastustuskykyisiin MRSA-bakteereihin että ilman influenssaviruksiin.
Ledit tuhoavat virukset 30 sekunnissa
Lisäksi yhdysvaltalaisessa tutkimushankkeessa on onnistuttu kehittämään ledejä, jotka säteilevät desinfioivaa UVC:tä. Korealaiset yhteistyökumppanit ovat todistaneet, että ledit pystyvät tuhoamaan 99,9 prosenttia koronaviruksista 30 sekunnissa. UV-säteilyn on aiemmin osoitettu tehoavan SARS-viruksiin.
Ledit toimivat johtamalla virtaa eri materiaalien läpi. Uusissa UVC-diodeissa Kalifornian yliopiston tutkijat ovat yhdistäneet alumiinigalliumnitridin (AlGaN) ja piikarbidin (SiC), joilla on samankaltainen kiderakenne. Mitä enemmän materiaalit muistuttavat toisiaan rakenteeltaan, sitä tehokkaampia lampuista saadaan.
Vanhoihin elohopeapohjaisiin UVC-lamppuihin verrattuna ledit ovat paitsi pienempiä, luotettavampia ja kestävämpiä myös paljon halvempia.
Uuteen keksintöön perustuvia sovelluksia, kuten kauko-UVC-käsivalaisimia, jotka korvaavat desinfiointiaineen, joudutaan valitettavasti vielä odottamaan. Tutkijat ehdottavat, että ensimmäisenä menetelmää käytetään vaikkapa jakeluautojen puhdistamiseen ennen kuormausta ja sen jälkeen.