Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tehdään

Kuinka syvälle nenään näytteenottopuikko työnnetään? Jos minulla on ollut koronavirustauti jo aiemmin, näkyykö se testissä? Miten pian tuloksen saa? Tässä vastauksia.

Shutterstock

Testaaminen on olennainen osa koronapandemian vastaista työtä. Testejä on kahdenlaisia.

 • Koronavirustesti kertoo, onko henkilöllä nyt koronaviruksia elimistössään.
 • Vasta-ainetesti kertoo, onko henkilö jo sairastanut covid-19-taudin.

Molemmilla testeillä on etunsa ja haittansa.

Kone monistaa viruksen perimän

Koronavirustesti tehdään nukleiinihaponosoitusmenetelmällä . Se on hyvin tarkka testimenetelmä. Parhaimmillaan se havaitsee tartunnan, vaikka näytteessä olisi vain yksi virushiukkanen. Näyte otetaan limakalvolta nenäontelosta tai nielusta.

Koronavirustestin haittana voidaan pitää sitä, että näyte pitää tutkia laboratoriossa.

© Shutterstock

Näin koronavirustestaus tapahtuu

 1. Potilaalta otetaan noin 15 senttiä pitkällä puikolla näyte limakalvolta joko nenäontelosta tai nielusta. Puikolla hangataan nenäontelon takaseinämää tai nielun seinämää nielurisojen tuntumassa.

 2. Näytepuikko katkaistaan, ja näytteen sisältävä osa pannaan kuljetusnestettä sisältävään putkeen. Putki suljetaan ja jäähdytetään.

 3. Laboratoriossa näyte puhdistetaan niin, että siihen jää jäljelle vain nukleiinihappoa. Nukleiinihappoa on rna:ssa. Rna voi olla potilaan omista soluista tai koronaviruksesta.

 4. Näytteeseen lisätään kemikaaleja, jotka muuttavat rna:n dna:ksi. Sitten näytteeseen lisätään kappaleita sars-CoV-2-koronaviruksen perimästä. Ne sitoutuvat dna:ksi muuttuneen näytteen tiettyihin kohtiin.

 5. Näytettä lämmitetään ja jäähdytetään PCR-laitteessa, joka tuottaa niin sanotun polymeraasiketjureaktion. Jos näytteessä on koronaviruksia, laite tuottaa 2–48 tunnissa kopioita siitä dna-jaksosta, johon koronaviruksen perimän kappaleet ovat sitoutuneet.

 6. Tuotetuissa dna-jakson kopioissa on väriainetta, joka saa ne loistamaan lämpösyklilaitteessa. Värin ansiosta positiiviset näytteet erottuvat heti analyysilaitteen näytöllä.

Vasta-aine paljastaa viruksen

Koronavirustestin ohella käytössä on nopeita vasta-ainetestejä. Niillä etsitään verinäytteestä merkkejä elimistön tuottamasta koronaviruksen vasta-aineesta.

Vasta-ainetesti toimii samalla periaatteella kuin raskaustesti. Se antaa vastauksen 10–20 minuutissa. Tosin vasta-ainetestin luotettavuus on vain noin 90 prosenttia, joten testi voi antaa vääriä negatiivisia tuloksia.

© Shutterstock

Näin vasta-ainetesti tapahtuu

 1. Vasta-ainetesti tehdään verinäytteestä, joka puristetaan sormenpäähän tehtävästä haavasta testikasettiin.

 2. Testikasetissa veri johdetaan kosketuksiin kasetin pohjaan kiinnitettyjen koronaviruksen rakenteiden kanssa.

 3. Jos potilas on sairastanut koronavirustaudin, hänen veressään on viruksen vasta-aineita – immunoglobuliinia M:ää ja G:tä – jotka tarttuvat virusrakenteisiin. Sitten veri-virusrakenneseos jatkaa matkaa edelleen ja reagoi muiden vasta-aineiden kanssa. Ne saavat positiivisen näytteen vaihtamaan väriä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota