C-vitamiini torjuu koronaa
Sosiaalisen median vaikuttajien videot ja jutut, joissa väitetään, että C-vitamiini tehostaa immuunijärjestelmää ja estää siten koronavirustartuntoja, ovat alkaneet yleistyä.
Yhteistä niille kaikille on se, että niille ei ole tieteellisiä todisteita. Ainakaan vielä.
On totta, että askorbiinihappo – eli C-vitamiini – on tärkeä tekijä immuunijärjestelmän toiminnassa. Se vahvistaa luita, lihaksia, limakalvoja ja ihoa. On myös totta, että C-vitamiini lievittää vilustumisoireita,todetaan tutkimuksissa.
EI kuitenkaan ole olemassa todisteita siitä, että C-vitamiini voisi ehkäistä tai hoitaa koronavirustartuntaa.
Kiinassa Wuhanissa Zhongnanin sairaalassa testataan parhaillaan, tehoaako C-vitamiini koronaan, jos sitä annetaan suonensisäisesti ja määrät ovat suuria.
Tupakoitsijat selviävät helpommalla
Tämä kuulostaa jo melkein liian uskomattomalta.
Silti on olemassa tutkimuksia, jotka antavat viitteitä siitä, että monet sairaaloissa hoitoa saavista potilaista eivät ole koskaan tupakoineet.
Tutkimuksissa on kuitenkin monta ongelmakohtaa. Yksi on se, että henkilöt, jotka ovat polttaneet yli 20 savuketta päivässä teini-iästä alkaen, eivät usein elä kovin vanhoiksi, joten ikääntyneiden koronapotilaiden joukossa heitä ei juuri ole.
Tutkimusten mukaan tupakoitsijat kuolevat suhteellisen nuorina. Kuolleisuus 80-vuotiailla, jotka eivät ole koskaan polttaneet, on 28,2 prosenttia, ja 80-vuotiailla tupakoitsijoilla kuolleisuus on 62,7 prosenttia. Tiedot perustuvat tutkimukseen, jossa tarkasteltiin 40 000:ta ihmistä.
Toisessa tutkimuksessa todetaan myös, että Kiinassa miehet kuolevat koronavirukseen useammin kuin naiset. Tutkijat toteavat yhteyden ehkä liittyvän siihen, että Kiinassa miehet polttavat tupakkaa ennemmän kuin naiset.
Kasvosuojat: Hyvä ratkaisu
Suun ja nenän suojaavasta kasvosuojasta on tulllut pelottavan konkreettinen koronaviruksen symboli.
Suojan tehosta ei kuitenkaan ole todisteita, kirjoittaa The New York Times.
Kasvosuojat voivat päinvastoin pahentaa tilannetta, sillä ihmiset, jotka käyttävät niitä, koskettelevat monta kertaa kasvojaan, kun he kutittavat nenäänsä tai puhuvat puhelimessa.
Suojaa kannattaa käyttää vain, jos sinulla on todettu koronavirustartunta tai jos olet yskäinen ja räkäinen, suosittaa WHO.
Lääkärien ja terveydenhuollon henkilökunnan on syytä käyttää kasvosuojusta. Ammattilaisten käytössä on myös tehokkaammat suojat kuin ne, joita voi ostaa kotikäyttöön (tai ne, joita jotkut ovat tehneet itselleen kotona).
Ei. Alkoholi ei tuhoa koronavirusta. Ei, vaikka sitä olisi kuinka paljon ja vaikka se olisi todella tiukkaa ainetta.
Huhu, jonka mukaan alkoholi tappaa viruksen, leviää Iranissa. Väärän tiedon vuoksi alkoholimyrkytykseen on kuollut 44 ihmistä. Huhuissa alkoholi rinnastetaan myös käsidesiin.
Käsidesi, jonka alkoholiprosentti on 60–80 prosenttia, voi tappaa koronaviruksen, sillä sen alkoholi liuottaa viruksen suojaavan rasvakalvon. Tavallinen viina, tai Iranin toreilla myytävä pirtu, jonka alkoholipitoisuus on usein 40 prosenttia, ei tapa virusta eikä estä tartuntaa.
Alkoholin vaikutusta koronavirukseen ei vielä ole tutkittu, mutta aiemmat paljon ja usein alkoholia juovilla henkilöillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että paljon alkoholia käyttävät ovat alttiimpia vilustumisille kuin henkilöt, jotka eivät juo alkoholia.
Syynä on luultavasti se, että suuret määrät alkoholia alentavat T-lymfosyyttien määrää, todetaan vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa.
T-lymfosyytit, joita on veressä ja ilmusolmukkeissa, tuottavat vasta-aineita. Ne tappavat myös sellaisia soluja, jotka ovat vahingollisia tai ovat muuttuneet esimerkiksi virustulehduksen vuoksi. Suuret määrät alkoholia voivat siis aiheuttaa täysin vastakkaisen reaktion.
Koronavirusta vastaan täytyy olla jokin lääke
Se saattaa olla totta. Mutta WHO:n mukaan koronavirustartunta ei taltu nenäsumutteella, antibiooteilla eikä muillakaan lääkkeillä.
Tällä hetkellä tutkitaan kuitenkin monia uudenlaisia lääkkeitä, joilla voi olla koronaviruksen oireita lievittävä vaikutus.
Gilead Science -yritys tutkii, miten jo olemassa oleva remdesiviiri tehoaa koronatartunnan saaneisiin potilaisiin.
Remdesiviiri kehitettiin ebolan hoitoon, mutta se saattaa tehota myös koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin. Valmistetta on testattu yhdellä yhdysvaltalaispotilaalla hyvin tuloksin.
Myöhemmin tässä kuussa Gilead aikoo testata tuhannella koronaviruspotilaalla, tehoavatko useat annokset remdesiviiriä virukseen, kirjoittaa Stat-tiedejulkaisu.
Monet muut lääkeyritykset yrittävät saada oman koronarokotteensa ensimmäisenä valmiiksi.