Shutterstock

Uusi suihke suojaa pintoja kolme kuukautta koronavirusta vastaan

Painikkeet, kahvat ja yleiset wc:t voivat aiheuttaa pienemmän tartuntariskin suihkekäsittelyn ansiosta. Suihke tuhoaa koronaviruksia desinfioivilla nanopommeilla jopa 90 päivää.

Koronavirustauti voidaan saada kuriin periaatteessa kolmella tavalla: sosiaalisella eristäytymisellä tai laumasuojan tuottavalla sairastuneiden määrällä tai rokotteella. Ensimmäinen vaihtoehto ei tule kysymykseen pysyvänä ratkaisuna, ja kahta jälkimmäistä joudutaan odottamaan.

Onneksi tiede tuottaa jatkuvasti uusia keinoja, joilla voidaan tasoittaa tietä ulos kriisistä, vaikka ne eivät olekaan sen ratkaisuja.

Tuorein keksintö on Multilevel Antimicrobial Polymer- eli MAP-1-niminen suihke, joka sisältää nanohiukkasia. Se on kehitetty Hongkongin HKUST-yliopistossa.

Suihkeella voidaan käsitellä kaikki julkisten tilojen pinnat. Käsittely vähentää koronavirusten tarttuvuutta kahvoista, painikkeista, kaiteista ja wc-kalusteista jopa 90 päivää.

VIDEO: Nanosuihke antaa jo suojaa Hongkongin kouluissa ja hoivakodeissa:

Nanokapselit rikkovat viruksia

MAP-1 vaikuttaa esimerkiksi metalli-, betoni-, puu-, lasi- ja muovipinnoilla sekä nahkassa ja tekstiileissä muodostamalla pinnoitteen. Se sisältää miljoonia nanokapseleita, jotka on täytetty desinfiointiaineilla. Itse kapselit koostuvat lämpöön reagoivista polymeerimolekyyleistä, jotka vielä pinnoitteen kuivuttuakin päästävät sisällön ulos kosketuksen vaikutuksesta.

Aineet eivät ole iholle haitallisia, mutta ne hajottavat tehokkaasti koronaviruksen vaippaa. Siksi virukset menettävät tartuntakykynsä. Lisäksi pinnoite estää viruksia kiinnittymästä alustaan.

Uusi suihkepinnoite sisältää miljoonia mikroskooppisia nanokapseleita, jotka desinfioivat ja estävät koronavirusten tartuntakykyä kolmen kuukauden ajan.

© Hong Kong University of Science and Technology

Käsihuuhteen tapaan suihkeen luvataan tuhoavan 99,9 prosenttia mikrobeista – aina kaikkein vastustuskykyisimpiä viruksia, bakteereja ja itiöitä myöten. Kahdessa sairaalassa tehdyissä kokeissa suihke vähensi muun muassa useita eri antibiootteja kestävien bakteerien määrää väliverhoissa 98,7 prosenttia kolmessa viikossa.

Suihke puhdistaa julkisia tiloja

Maailman terveysjärjestön mukaan koronavirus leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, kun oireileva potilas yskii tai aivastaa. Yleensä uusi tartunta vaatii lähikontaktin, mutta tutkimuksissa on käynyt ilmi, että virus saattaa tarttua myös pinnoilta.

Kosketustartuntojen kannalta MAP-1:n kaltaiset keksinnöt voivat olla hyödyllisiä parantamaan julkisten tilojen turvallisuutta. Ne pienentävät pitkään usein kosketettavien pintojen virusmäärää.

On myös saatu lisää todisteita siitä, että ilmateitse tapahtuva niin sanottu aerosolitartunta on mahdollinen. Aerosolit ovat ilmassa leijuvia pieniä pisaroita.

Osa tutkijoista kehittää muita yksinkertaisia keinoja pitää julkisten tilojen koronavirusmäärä mahdollisimman pienenä. Esimerkiksi ledit, jotka lähettävät desinfioivaa ultraviolettisäteilyä, sopivat valaisimiin, joilla voidaan puhdistaa vaikkapa tyhjiä linja-autoja.

MAP-1-suihke on kymmenen vuoden kehitystyön tulos, ja viimeisten testien jälkeen Hongkongin viranomaiset ovat antaneet luvan myydä sitä kuluttajille. Tuotteen odotetaan tulevan kauppoihin ensi kuussa.

Hongkongissa 50:n ja 200 millilitran pakkaukset maksavat noin 9,50 ja 29,50 euroa.

WC-tilat vaativat huolellista puhdistusta

Pienet, ahtaat tilat, kuten julkiset wc:t ja pukuhuoneet, voivat olla koronaviruspesäkkeitä, todistaa tutkimus. Päivittäin ihmiset koskettelevat wc-tilojen kahvoja ja painikkeita, joten niitä pitää puhdistaa usein. Lisäksi tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että wc-tiloissa leijuu ulosteperäisiä viruksia.

© Shutterstock

Huuhtelu ryöpsäyttää viruksia

Joillakin potilailla koronavirus on löydettävissä ulosteesta. Kun wc-istuin tyhjennetään huuhtelemalla, veden roiskahtaessa ilmaan voi nousta viruksia sisältäviä pieniä pisaroita, jotka saattavat levittää tautia.

© Shutterstock

Kansi estää leviämistä

Tutkimukset osoittavat, että sairastuneiden ulosteesta peräisin olevia bakteereja on ilmassa 90 minuutin kuluttua wc:n huuhtelusta 12 kertaa vähemmän, kun kansi on laskettu alas.

© Shutterstock

Tuuletus pienentää riskiä

Merkkejä koronaviruksesta on löydetty vessojen muttei suurempien ja tehokkaammalla ilmanvaihdolla varustettujen tilojen ilmasta. Tämä vihjaa, että kylpyhuoneen tuulettamisella on merkitystä.

© Shutterstock

Pinnat pitää puhdistaa usein

Wc-tilojen painikkeissa piilee uloste-suutieksi kutsutun tartuntatavan vaara. Siksi ne tulee puhdistaa huolellisesti lyhyin välein.