Koronavirustauti voidaan saada kuriin periaatteessa kolmella tavalla: sosiaalisella eristäytymisellä tai laumasuojan tuottavalla sairastuneiden määrällä tai rokotteella. Ensimmäinen vaihtoehto ei tule kysymykseen pysyvänä ratkaisuna, ja kahta jälkimmäistä joudutaan odottamaan.
Onneksi tiede tuottaa jatkuvasti uusia keinoja, joilla voidaan tasoittaa tietä ulos kriisistä, vaikka ne eivät olekaan sen ratkaisuja.
Tuorein keksintö on Multilevel Antimicrobial Polymer- eli MAP-1-niminen suihke, joka sisältää nanohiukkasia. Se on kehitetty Hongkongin HKUST-yliopistossa.
Suihkeella voidaan käsitellä kaikki julkisten tilojen pinnat. Käsittely vähentää koronavirusten tarttuvuutta kahvoista, painikkeista, kaiteista ja wc-kalusteista jopa 90 päivää.
VIDEO: Nanosuihke antaa jo suojaa Hongkongin kouluissa ja hoivakodeissa:
Nanokapselit rikkovat viruksia
MAP-1 vaikuttaa esimerkiksi metalli-, betoni-, puu-, lasi- ja muovipinnoilla sekä nahkassa ja tekstiileissä muodostamalla pinnoitteen. Se sisältää miljoonia nanokapseleita, jotka on täytetty desinfiointiaineilla. Itse kapselit koostuvat lämpöön reagoivista polymeerimolekyyleistä, jotka vielä pinnoitteen kuivuttuakin päästävät sisällön ulos kosketuksen vaikutuksesta.
Aineet eivät ole iholle haitallisia, mutta ne hajottavat tehokkaasti koronaviruksen vaippaa. Siksi virukset menettävät tartuntakykynsä. Lisäksi pinnoite estää viruksia kiinnittymästä alustaan.
Käsihuuhteen tapaan suihkeen luvataan tuhoavan 99,9 prosenttia mikrobeista – aina kaikkein vastustuskykyisimpiä viruksia, bakteereja ja itiöitä myöten. Kahdessa sairaalassa tehdyissä kokeissa suihke vähensi muun muassa useita eri antibiootteja kestävien bakteerien määrää väliverhoissa 98,7 prosenttia kolmessa viikossa.
Suihke puhdistaa julkisia tiloja
Maailman terveysjärjestön mukaan koronavirus leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, kun oireileva potilas yskii tai aivastaa. Yleensä uusi tartunta vaatii lähikontaktin, mutta tutkimuksissa on käynyt ilmi, että virus saattaa tarttua myös pinnoilta.
Kosketustartuntojen kannalta MAP-1:n kaltaiset keksinnöt voivat olla hyödyllisiä parantamaan julkisten tilojen turvallisuutta. Ne pienentävät pitkään usein kosketettavien pintojen virusmäärää.
On myös saatu lisää todisteita siitä, että ilmateitse tapahtuva niin sanottu aerosolitartunta on mahdollinen. Aerosolit ovat ilmassa leijuvia pieniä pisaroita.
Osa tutkijoista kehittää muita yksinkertaisia keinoja pitää julkisten tilojen koronavirusmäärä mahdollisimman pienenä. Esimerkiksi ledit, jotka lähettävät desinfioivaa ultraviolettisäteilyä, sopivat valaisimiin, joilla voidaan puhdistaa vaikkapa tyhjiä linja-autoja.
MAP-1-suihke on kymmenen vuoden kehitystyön tulos, ja viimeisten testien jälkeen Hongkongin viranomaiset ovat antaneet luvan myydä sitä kuluttajille. Tuotteen odotetaan tulevan kauppoihin ensi kuussa.
Hongkongissa 50:n ja 200 millilitran pakkaukset maksavat noin 9,50 ja 29,50 euroa.