Shutterstock
Johnson & Johnsonin rokotteelle haetaan hyväksyntää EU:ssa

Uusi rokote voi jarruttaa tartuntoja ja pysäyttää eteläafrikkalaisen mutaation

Se on edullinen, helppo käsitellä ja riittävän tehokas. Uudella koronarokotteella on hihassaan pari ässää, jotka voivat tarjota uuden tavan suitsia pandemiaa.

Johnson & Johnsonin kauan odotettu rokote on nyt hyväksytty käyttöön EU:ssa. Sitä annetaan vain yksi rokoteannos, ja se voi siksi olla ratkaiseva uusien COVID-19-tartuntojen rajoittamisessa.

Rokote on nyt neljäs hyväksytty Pfizer/BioNTechin, Modernan ja AstraZenecan rokotteiden jälkeen.

Johnson & Johnsonin ja Janssen Pharmaceuticalin rokote ei tarjoa vain kipeästi kaivattua mahdollisuutta kiihdyttää rokotustahtia.

Se eroaa merkittävästi muista hyväksytyistä rokotteista sekä tyypiltään ja annostukseltaan että teholtaan eri virusvariantteihin – se voi siten muuttaa pelin hengen.

Kuinka tehokas Johnson & Johnsonin rokote on?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että Johnson & Johnsonin rokote

  • estää COVID-19-tautia 66 prosentilla rokotetuista.
  • estää lähes 85 prosenttia vakavista tautitapauksista.
  • ei vaikuta tehoavan yhtä hyvin eteläafrikkalaiseen virusvarianttiin kuin muihin variantteihin.
  • ei vaikuta tehoavan yhtä hyvin yli 60-vuotiaisiin koehenkilöihin kuin nuorempiin.

Vaikka rokote ensi silmäyksellä vaikuttaa tehoavan huonommin kuin esimerkiksi Pfizerin rokote, jonka teho on noin 95 prosenttia, tutkijat varoittavat vertaamasta lukuja suoraan.

Anthony Fauci suosittelee varauksetta Johnson & Johnsonin rokotetta

Johnson & Johnsonin rokotetta on testattu - toisin kuin muita hyväksyttyjä rokotteita, ajankohtana, jolloin maailmalla on kiertänyt aiempaa helpommin tarttuvia virusvariantteja. Eteläafrikkalaista varianttia vastaan suoja oli 64 prosenttia – mikä oli parempi kuin esimerkiksi AstraZenecan rokotteella.

Lisäksi tutkijat painottavat sitä, että rokote täyttää tärkeimmän tehtävänsä eli ehkäisee sairaalahoitoa vaativia COVID-19-tapauksia.

22 000:sta rokotteen 3-vaiheen kokeissa saaneista kukaan ei menehtynyt COVID-19-tautiin. Lisäksi rokotteella näytti olevan vain lieviä sivuvaikutuksia.

Miten Johnson & Johnsonin rokote toimii?

Rokote perustuu vaarattomaksi tehtyyn adenovirukseen. Viruksen perimään on lisätty pätkä SARS-CoV-2-viruksen perimää.

Kun adenovirus ruiskutetaan elimistöön, se tunkeutuu soluihin ja alkaa muodostaa koronaviruksen piikkiproteiinia.

Seuraavalla kerralla, kun immuunijärjestelmä kohtaa proteiinin, se tunnistaa infektion heti ja käynnistää vastatoimet.

Coronavirussens spikeprotein binder sig til ACE2-receptoren.

Kun koronavirus lähestyy elimistön solua, sen piikkiproteiinit tarttuvat solun pinnalla oleviin proteiineihin, niin sanottuihin reseptoreihin. Koronaviruksen piikkiproteiinit, tarttuvat erityisen hanakasti ACE2-reseptoreihin. ACE2-reseptoreja on muun muassa keuhkojen soluissa.

© NEXU Science Communication

Rokotteen valtti on se, että sitä annetaan vain yksi annos. Siitä voi siten olla erityistä hyötyä haavoittuvaisille väestöryhmille, kuten asunnottomille, jotka saavat rokotesuojan kerralla kahden usean viikon välein annettavan annoksen sijaan.

Yksi ainoa rokoteannos tekee Johnson & Johnsonin rokotteesta kiinnostavan myös epidemioiden kukistamisessa tulevaisuudessa.

Lisäksi rokote säilyy jääkaapissa kolme kuukautta, mikä kasvattaa sen käyttökelpoisuutta kehittyvissä maissa, joissa pakasterokotteiden käyttöön ei ole resursseja.

Rokote on hyväksytty nopeutetusti käyttöön Yhdysvalloissa.