William G. Fairbrother
Uusi koronatesti

Uusi puhallustesti paljastaa COVID-19:n ja viruksen salat

Pian puhallus paljastaa, onko sinulla COVID-19 – eikä nielua enää kaivella puikolla.

Kun tavallinen kansalainen haaveilee koronapandemian loppumisesta, tiede kehittää yhä uusia ratkaisuja, jotka tekisivät tautiaalloista siedettävämpiä.

Uusin keksintö on Bubbler – Kuplija – joka voi havaita COVID-19-taudin uloshengitysilmasta ja laskea myös virushiukkasten määrän.

Uusi puhallustesti voi toisin kuin olemassaolevat koronatestit myös paljastaa, kuinka paljon potilas levittää tartuntaa.

Puhallustesti on halpa ja nopea, eikä siinä kaivella

Bubbler on kehitetty Yhdysvalloissa Brown-yliopistossa ja Rhode Islandin sairaalassa, ja se on koeputki, jonka kannen läpi on pujotettu pipetti. Testattava puhaltaa pipettiin, ja ilma kulkee putken pohjalla olevaan testinesteeseen.

Puhallus koeputkeen paljastaa COVID-19:n

Ilmaa puhalletaan putkeen päältä (1) ja se kulkee pipetin (2) läpi testinesteeseen (4) putken pohjalle. Nesteen päällä on eristävä öljykerros (3), joka estää näytteen saastumisen.

© Fairbrother et al.

Hengitysilma saa nesteen kuplimaan putkessa ja ilman sisältämät mahdolliset virushiukkaset reagoivat nesteen entsyymien kanssa. Reaktiossa viruksen rna-muodossa oleva perimä muuntuu käänteiskopioijaentsyymien avulla dna:ksi.

Tämän jälkeen näyte analysoidaan PCR-laitteella, joka viljelee näytettä lämmittämällä ja jäähdyttämällä sitä. Tulos valmistuu noin kahdessa tunnissa.

Bubbler antaa täydellisen kuvan virushiukkasten määrästä nielussa ja keuhkoissa ja kertoo siten, kuinka kova tartuttaja testattu henkilö on. Nykyiset PCR-testit eivät pysty erottamaan sitä, onko testattava henkilö tartuttavassa vaiheessa vai ovatko nielun virukset peräisin jo lähes parantuneesta COVID-19-tartunnasta.

70 potilaalla tehdyssä kokeessa menetelmällä havaittiin useita etuja verrattuna kielestä ja suuontelon takaseinästä otettuihin sylki- ja limanäytteisiin:

  • Bubbler pystyy osoittamaan varmemmin, onko infektio keuhkoissa ja onko odotettavissa vakava tautimuoto.
  • Keksintö voi kertoa viruskuorman – sen, kuinka paljon virusta on elimistössä.
  • Menetelmä voi paljastaa, mistä SARS-CoV-2-muunnoksesta on kyse. Yleensä muunnoksen tyypin määrittäminen edellyttää viruksen perimän kartoittamista myöhemmin.
© Shutterstock

Näin PCR-koronavirustestaus tapahtuu

Puhallustesti sopii kotikäyttöön

Bubbler ei ole vielä läheskään valmis massatuotantoon, mutta jos ensimmäiset tulokset osoittautuvat paikkansapitäviksi, keksintö voi muuttaa elämää koronaviruksen kanssa.

Kokeissa tutkittiin esimerkiksi mahdollisuutta käyttää Bubbleria ilmastointilaitteissa. Kokeet osoittivat, että Bobbler pystyy rekisteröimään mikroskooppisina pisaroina ilmassa leviävän SARS-CoV-2-viruksen etäältäkin.

Pitkällä aikavälillä Bubblerin toivotaan auttavan selvittämään tartuntariskit työpaikoilla tai seuraamaan muunnosten leviämistä julkisissa tiloissa.

Koska menetelmä ei kärsi lämpötilanvaihteluista, testi voitaisiin tehdä myös kotona ja toimittaa näyte sitten analysoitavaksi.

Tutkijat ovat anoneet Yhdysvaltojen terveysviranomaisilta nopeutettua hyväksymiskäsittelyä. Jos kaikki sujuu hyvin, puhallustestit tulevat myyntiin puolen vuoden päästä.