Uusi havainto voi poikia hoidon ihottumaan

Tutkijat ovat vihdoin saaneet selville, mitä ihossa tapahtuu, kun siihen syntyy ihottumaa. Havainto tarkoittaa sitä, että nyt voidaan kehittää hoito, joka ei vain lievitä oireita, vaan ehkäisee ihottuman muodostumista.

© Shutterstock

30 prosenttia lapsista ja 3 prosenttia aikuisista kärsii siitä.

Ihottumaa esiintyy kaikkialla maailmassa, eikä siihen vielä ole hoitoa. Nyt kaikille itseään raapiville on kuitenkin hyviä uutisia.

Brittiläisen Newcastlen yliopiston tutkijat ovat yhdessä GSK Stiefel -lääkeyrityksen kanssa saaneet selville, miksi ihoon tulee ihottumaa.

Ihottuma johtuu mutaatiosta

Tutkijat ovat jo vuosikymmeniä tienneet, että ihottuma johtuu geenivirheestä, joka aiheuttaa filaggriini-nimisen proteiinin toimintahäiriön.

Filaggriinia tarvitaan ihosolujen muodostumisessa, ja sillä on myös tärkeä rooli ihotulehduksia ehkäisevän ihon läpäisyesteen osana.

Jos sinulla on geenivirhe, elimistösi ei tuota riittävästi filaggriinia, ja voit kärsiä iho-ongelmista, kuten kroonisesta atooppisesta ihottumasta.

Nyt brittitutkijat ovat saaneet selville, miten ihottuma syntyy, kun ihossa ei ole riittävästi filaggriinia. Osa tärkeistä proteiineista ja solujen prosesseista muuttuu niin, että iho alkaa kutista, hilseillä ja punoittaa.

17 proteiinia muuttuu

Tutkijat käyttivät kokeessa keinoihoa, josta he poistivat filaggriinin. Keinoiho reagoi voimakkaasti, sillä kaikkiaan 17 proteiinia muuttui, ja iholle nousi ihottumaa.

Nyt siis tiedetään, miksi joidenkuiden iho kutiaa ja punoittaa. Havainto on läpimurto, sillä nyt voidaan keskittyä niihin proteiineihin, jotka muuttuvat, ja ehkä kehittää hoito, joka ehkäisee ärsyttävää kutinaa.