Flåtbid

Uusi rokote voi torjua borrelioosia

Tutkijat taistelevat borrelioosia vastaan uudenlaisella rokotteella ja aineella, joka kukistaa myös kaikkein sitkeähenkisimpiä borreliabakteereja.

Tutkijat taistelevat borrelioosia vastaan uudenlaisella rokotteella ja aineella, joka kukistaa myös kaikkein sitkeähenkisimpiä borreliabakteereja.

Shutterstock

Joka vuosi tuhannet ihmiset saavat puutiaisen puremasta Borrelia burgdorferi -bakteeritartunnan, joka aiheuttaa borrelioosin. Hoitamattomana borrelioosi johtaa pahimmassa tapauksessa halvausoireisiin ja esimerkiksi sydänlihaksen, aivojen ja hermoston tulehdustiloihin.

Lääketieteessä on etsitty vuosikausia tehokasta hoitoa borrelioosiin, ja nyt kaksi eri tutkijaryhmää on saanut lupaavia tuloksia.

Uudenlainen rokote antaa täyden suojan

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet uuden tavan tuottaa immuniteetti borrelioosia vastaan. Perinteisessä rokotteessa elimistöä opetetaan pitkän ajan kuluessa tuottamaan vasta-aineita borreliabakteeria vastaan. Uudessa menetelmässä tutkijat käyttävät tehokasta vasta-ainetta bakteerin torjuntaan.

Vasta-aine ruiskutetaan elimistöön tavallisen rokotteen tavoin kerran vuodessa. Se antaa heti suojan borrelioosia vastaan. Kun verenkierrossa on vasta-ainetta, se tappaa borreliabakteerin heti, kun puutiainen on alkanut imeä verta. Borreliabakteerin torjunta alkaa siis jo siinä vaiheessa, kun bakteeri on vielä puutiaisen vatsassa eli ennen kuin se edes pääsee ihmisen elimistöön.

Eläinkokeissa menetelmällä on saatu 100-prosenttinen suoja. Siksi tutkijat aloittavat nyt ensimmäiset kliiniset kokeet ihmisillä. Kokeiden on määrä valmistua vuonna 2021.

Antibiootti tehoaa myös vastustuskykyisiin borreliabakteereihin

Borrelioosia hoidetaan nykyisin antibiooteilla. Vaikka useimmat hyötyvät perinteisistä antibiooteista, peräti noin joka viidennellä hoito ei tepsi toivotusti.

Ongelmatapauksissa oireet, kuten lihaskivut ja väsymys, voivat jatkua vuosia tai jäädä jopa pysyviksi haitoiksi.

Stanfordin yliopistossa on kuuden vuoden tutkimusrupeaman päätteeksi esitelty uusi lääke pelättyyn borrelioosiin.

Hiirikokeissa antibioottityyppi atslosilliini on nimittäin osoittautunut erityisen tehokkaaksi aseeksi borreliabakteereja vastaan. Atslosilliini taltuttaa tartunnan riippumatta siitä, onko se saatu 7, 14 vai 21 vuorokautta aikaisemmin.

Lisäksi lääke tuhoaa bakteerin tavallisia antibiootteja vastaan vastustuskykyisiä kantoja, millä voi olla suuri merkitys niille ihmisille, jotka kärsivät kroonisesta borrelioosista. Monet tutkijat uskovat, että nimenomaan resistentit bakteerit tekevät sairaudesta kroonisen.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on jo hyväksynyt atslosilliinin, ja tavoitteena on kehittää siitä tablettimuotoinen lääke, jolla voidaan aloittaa potilaskokeet jo lähiaikoina.