Shutterstock
Influenssavirus

Uusi aine pakottaa influenssaviruksen tuhoamaan itsensä

Pian vuotuisista influenssaepidemioista voi tulla loppu. Tutkijat ovat kehittäneet aineen, joka pakottaa influenssan tuhoamaan itsensä mutatoitumalla kerta toisensa jälkeen.

Kun syksy alkaa olla päätöksessään, edessä häämöttää influenssakausi, jonka aikana sadat miljoonat sairastuvat ja satojatuhansia kuolee.

Influenssakausi kestää lokakuusta toukokuuhun, ja vaikka tautia vastaan voidaan rokottaa, rokote ei takaa terveenä pysymistä, sillä influenssaviruksia on monta eri tyyppiä ja ne mutatoituvat jatkuvasti.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tiede on löytänyt uuden aseen jokavuotista riesaa vastaan.

Tuttua ainetta peukaloitiin

Yhdysvalloissa Georgian osavaltion yliopiston ja Emory-yliopiston tutkijat ovat onnistuneet muokkaamaan olemassaolevaa ainetta niin, että sen ominaisuudet torjuvat tehokkaammin influenssaa.

Ennestään tunnettu aine on nimeltään N-hydroksisytidiini (NHC), ja sen on useita vuosia tiedetty ehkäisevän monenlaisten rna-virusten, myös influenssavirusten, toimintaa.

Käytön esteeenä on ollut kuitenkin se, että NHC ei imeydy kovin hyvin elimistöön – tai ei ole ainakaan imeytynyt tähän saakka.

Muuttamalla NHC:n rakennetta tutkijat ovat luoneet aivan uuden aineen, joka tunnetaan nimellä EIDD-2801. Se muuntuu elimistössä NHC:ksi ja kiertää näin alkuperäisen NHC:n imeytymisongelman.

NHC tuottaa katastrofaalisen virheen

Kun NHC:tä on elimistössä, influenssavirus sulauttaa sitä rna:hansa eli dna:ta vastaavana perimäänsä, kun se monistaa itseään.

Tällöin viruksen perimässä tapahtuu virhe, joka johtaa virhekatastrofiksi kutsuttuun tilanteeseen: viruksen perimään alkaa kertyä mutaatioita ja se lopulta tuhoutuu.

Yksisäikeinen RNA - virus

Jotkin virustyypit sisältävät dna:n sijaan rna:ta, ja niitä kutsutaankin rna-viruksiksi. Rna muistuttaa monin tavoin dna:ta, mutta se on usein yksisäikeistä ja sisältää tymiinin sijaan urasiiliemäksiä.

© Shutterstock

Eläinkokeet yllättivät

Uutta ainetta on toistaiseksi kokeiltu freteillä. Fretit ovat pieniä näätäeläimiä, joitden keuhkojen rakenne on hyvin samantyyppinen kuin ihmisillä. Ne reagoivat influenssavirukseen samalla tavalla kuin ihmiset.

Kokeet osoittivat, että uusi aine estää viruksen kehittymisen, jos ainetta annetaan 12 tuntia tartunnan jälkeen. Eikä tässä vielä kaikki.

Aineella oli suotuinen vaikutus myös silloin, jos sitä annettiin 24 tuntia tartunnan jälkeen – jolloin ensimmäiset influenssan oireet yleensä ilmenevät. Se vähensi viruspartikkelien määrää frettien elimistössä ja sai kuumeen taittumaan nopeammin verrattuna verrokkeina käytettyihin eläimiin.

Ei merkkejä resistenssistä

Koska influenssavirus mutatoituu helposti, tutkijat testasivat myös, muuttuisivatko virukset vastustuskykyiseksi uudelle aineelle. Jos näin kävisi, EIDD-2801 ei tehoaisi virusta vastaan pitkään.

Influenssaviruksia viljeltiin petrimaljassa, jonka NHC-pitoisuutta kasvatettiin vähitellen, mikä antoi virukselle aikaa ja tilaisuuden kehittää aineelle resistenttejä muunnoksia itsestään.

Koe osoitti, että influenssavirus yritti kehittää resistenssin mutta ei onnistunut siinä.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö influenssavirus koskaan pystyisi muuttumaan uudelle aineelle vastustuskykyiseksi, mutta tulokset ovat silti lupaavia, sillä yleensä influenssavirus pysty vastaavissa testeissä kehittämään resistenssin hyvin nopeasti.

Ihmiskokeita vuonna 2020

Tutkijoiden mukaan uudella aineella saadut tulokset ovat niin lupaavia, että ihmiskokeet aiotaan aloittaa jo keväällä 2020.

Tutkijat toivovat, että EIDD-2801:tä voidaan tulevaisuudessa käyttää yhdessä muiden lääkeaineiden kanssa niin, että yhteisvaikutus on influenssavirukselle hyvin tuhoisa ja resistenssiriski pienenee.