"Emme voi pysäyttää tätä pandemiaa, jos emme tiedä, ketkä ovat saaneet tartunnan. Meillä on yksinkertainen viesti kaikille maille: testatkaa, testatkaa, testatkaa. Testatkaa kaikki epäilyttävät tapaukset." Näin totesi Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus lehdistötilaisuudessa 16. maaliskuuta.
WHO:n toteamus tuli hetkellä, jolloin monet maat olivat vaihtaneet strategiaa taistelussa koronavirusta vastaan. Esimerkiksi Suomessa tilanne on nyt sellainen, että COVID-19-tartuntaa epäiltäessä testit tehdään pääasiassa henkilöille, joilla on vakavia hengitystieinfektio-oireita, sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalle. Jos potilaan oireet ovat lieviä, testi tehdään lääkärin harkinnan mukaan. Täysin oireettomia ei testata.
Yksi syy uuteen strategiaan on se, että testivastaukset vievät sekä aikaa että resursseja. Nopeampia testejä on nyt kuitenkin luvassa muun muassa yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston spin off -yritykseltä E25Bio ja muilta yrityksiltä Yhdysvalloista, Etelä-Koreasta ja Irlannista.
Nykyiset testit vievät aikaa
Nyt käytössä oleva testi, jolla mahdolliset COVID-19-potilaat selvitetään, on nimeltään reaaliaikainen PCR.
PCR-menetelmässä yksittäinen dna-molekyyli monistetaan miljooniksi kopioiksi, jolloin mittaaminen on mahdollista. Testissä otetaan vanutikulla näyte nenän tai kurkun limakalvoilta. Näyte pannaan laitteeseen. Jos näytteessä on etsittävä virus, se paljastuu monistusvaiheessa.