Shutterstock

Uudet testit paljastavat koronaviruksen 15 minuutissa

Koronaviruksen leviäminen voidaan pysäyttää, jos tartunnan saaneet testataan ja eristetään, toteaa WHO. Uudet pikatestit ovat tulossa.

"Emme voi pysäyttää tätä pandemiaa, jos emme tiedä, ketkä ovat saaneet tartunnan. Meillä on yksinkertainen viesti kaikille maille: testatkaa, testatkaa, testatkaa. Testatkaa kaikki epäilyttävät tapaukset." Näin totesi Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus lehdistötilaisuudessa 16. maaliskuuta.

WHO:n toteamus tuli hetkellä, jolloin monet maat olivat vaihtaneet strategiaa taistelussa koronavirusta vastaan. Esimerkiksi Suomessa tilanne on nyt sellainen, että COVID-19-tartuntaa epäiltäessä testit tehdään pääasiassa henkilöille, joilla on vakavia hengitystieinfektio-oireita, sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalle. Jos potilaan oireet ovat lieviä, testi tehdään lääkärin harkinnan mukaan. Täysin oireettomia ei testata.

Yksi syy uuteen strategiaan on se, että testivastaukset vievät sekä aikaa että resursseja. Nopeampia testejä on nyt kuitenkin luvassa muun muassa yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston spin off -yritykseltä E25Bio ja muilta yrityksiltä Yhdysvalloista, Etelä-Koreasta ja Irlannista.

Nykyiset testit vievät aikaa

Nyt käytössä oleva testi, jolla mahdolliset COVID-19-potilaat selvitetään, on nimeltään reaaliaikainen PCR.

PCR-menetelmässä yksittäinen dna-molekyyli monistetaan miljooniksi kopioiksi, jolloin mittaaminen on mahdollista. Testissä otetaan vanutikulla näyte nenän tai kurkun limakalvoilta. Näyte pannaan laitteeseen. Jos näytteessä on etsittävä virus, se paljastuu monistusvaiheessa.

PCR-testissä tuloksen saaminen kestää kuitenkin kahdesta tunnista jopa 48 tuntiin ja luotettava tulos edellyttää, että näyte on onnistunut ja jäähdytetty. Lisäksi laitteistoon tarvitaan materiaaleja, joiden saanti on yhä vaikeampaa.

Lisäksi ongelmana on se, ketä pitää testata, sillä koronavirus ei aiheuta oireita kaikille.

Diagnoosi selviää veripisarasta

Uudet nopeat testit ovat kuin raskaustestejä, joiden tulos saadaan 10–20 minuutissa.

Niissä käytetään pientä määrää ohennettua verta, joka tiputetaan testiliuskan toiseen päähän. Veri nousee pieniä kanavia pitkin testikasetissa.

Jos potilaalla on virus, verinäytteessä on tiettyä vasta-ainetta – immunoglobuliini M:ää ja immunoglobuliini G:tä. Ne reagoivat testissä COVID-19-antigeenin kanssa, jolloin testi antaa positiivisen tuloksen.

Nopeat testit soveltuvat varsinkin tilanteisiin, joissa potilaalla ei vielä ole oireita.

Uusi testi turvaa terveydenhuollon henkilökuntaa

Pikatestejä, kuten esimerkiksi BioMedomicsin testiä, on jo käytetty Kiinassa, mutta nyt uudet testit odottavat ripeää hyväksyntää terveysviranomaisilta. Sen jälkeen niitä voidaan käyttää nopeaan diagnosointiin.

Valmistajien mukaan pikatestit antavat vain 90-prosenttisen varmuuden tuloksista, joten ne eivät sovellu kotikäyttöön väärän negatiivisen tuloksen riskin vuoksi. Niillä pyritään ennen kaikkea suojaamaan terveydenhuoltohenkilökuntaa ja muita avainhenkilöitä, jotta he eivät saa COVID-19-tartuntaa.