Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkimus vedettiin takaisin: Kokeet Trumpin koronakoktaililla jatkuvat

Malarialääke on lyhyen ajan kuluessa julistettu sekä ihmelääkkeeksi, joka tehoaa koronavirustautiin, että hengenvaaralliseksi kokeiluksi. Nyt tutkijat yrittävät saada selville totuuden kiistellystä valmisteesta.

Shutterstock

Viikkoja kestäneiden kiivaiden keskustelujen jälkeen hydroksiklorokiinin käyttöä koronaviruslääkkeenä aletaan tutkia uudelleen. Uudet tutkimukset päätettiin aloittaa sen jälkeen, kun The Lancet -tiedejulkaisu veti takaisin jo julkaisemansa tutkimuksen.

Tieteen Kuvalehti kirjoitti aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan koronapotilaiden kuolleisuus oli vertailuryhmiä suurempi kaikissa potilasryhmissä, joita hoidettiin hydroksiklorokiinilla, klorokiinilla tai molemmilla yhdessä antibioottien kanssa.

Tutkimuksen pois vetäminen johtuu siitä, että tukimuksen tekijät eivät enää voineet luottaa tietojen oikeellisuuteen.

Malarialääke puhuttaa

Hydroksiklorokiini kehitettiin alun perin malarian hoitoon. Nykyisin sitä käytetään nivelreuman ja ihosairauksien hoitoon. Monet lääkärit ovat esittäneet, että valmistetta voitaisiin käyttää myös koronavirustautiin. Hydroksiklorokiinin puolesta on puhunut muun muassa Donald Trump, joka on jopa itse päättänyt nauttia sitä torjuakseen koronavirustautia.

Kokeet malarialääkkeellä lopetettiin kuitenkin toukokuun lopussa, kun The Lancet -tiedelehti julkaisi metatutkimuksen yli 96 000 koronaviruspotilaan hoidosta. Tutkimuksessa todettiin, että joka neljäs potilas, joka oli saanut hydroksiklorokiinin ja antibioottien yhdistelmähoitoa, oli kuollut. Niiden potilaiden kuolleisuus, joita ei ollut hoidettu tällä lääkeyhdistelmällä, oli yksi 11:stä.

Tutkimuksen tuloksia arvosteltiin, joten The Lancet käynnisti vertaisarvioinnin, joka kuitenkin nopeasti keskeytettiin. Syynä keskeytykseen oli se, että terveysdata-analytiikkayhtiö Surgisophere, jolta tutkimuksen tiedot on saatu, kieltäytyi antamasta kaikkia tietoja tutkijoiden käyttöön, jotta vertaisarvioinnissa voitaisiin todentaa tietojen alkuperä ja laajuus ja toistaa tutkimuksen analyysit. Syyksi yhtiö ilmoitti potilaiden yksityisyyden suojan. Yhtiön päätöksen jälkeen kolme tutkimuksen tehneestä neljästä tutkijasta (neljäs tutkija on Surgisopheren johtaja) ei enää voinut luottaa tietojen oikeellisuuteen ja veti julkaisun takaisin.

Hydroksiklorokiinikokeet alkavat jälleen

Tähän mennessä tutkijat eivät ole voineet todistaa malarialääkkeen tehoa tai vaarallisuutta koronavirustaudin hoidossa.

Siksi muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO aloittaa uudelleen kokeet hydroksiklorokiinilla.

WHO: Ei merkkejä kokeiden vaarallisuudesta

Tuoreimmat tulokset antavat viitteitä siitä, että hydroksiklorokiini tuskin on ihmelääke. Vielä vertaisarvioimaton tutkimus osoittaa, että kuolleisuus niiden koronapotilaiden joukossa, jotka ovat saaneet hydroksiklorokiinia, on samalla tasolla kuin potilaiden, jotka ovat saaneet muuta hoitoa.

Toisessa tutkimuksessa ei löydetty todisteita siitä, että malarialääke estäisi koronavirustartuntoja, kuten Donald Trump on antanut ymmärtää.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
Sairaudet

Tutkijat: Trumpin koronalääke voi olla hengenvaarallinen

3 minuuttia
Sairaudet

Voiko se olla totta? Venäläisrokote valmis lokakuussa

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota