Shutterstock
antibiootit, bakteerit, antibioottiresistenssi

Tutkijat varoittavat: Antibioottiresistenssi karkaa käsistä

Antibiooteille vastustuskykyisiin tulehduksiin kuolee maailmassa päivittäin noin 3 500 ihmistä. Tutkijat pitävät tätä vaarallisena uhkana kansanterveydelle.

Antibiootit ovat lääkkeitä, joilla hoidetaan bakteerien aiheuttamia tulehduksia. Jos penisilliiniä tai muuta antibioottia käytetään liikaa, bakteereille voi kehittyä sitä vastaan vastustuskyky. Tällöin yleensä vaarattomat tulehdukset muuttuvat tappaviksi.

Yhdysvalloissa Washingtonin yliopistossa on nyt kerätty antiobioottiresistenssidataa yli 200 maasta ja analysoitu se tähän asti laajimmassa alan tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista on tullut ihmisten terveydelle maailmassa yhtä suuri uhka kuin malariasta tai aidsista.

Lapset ovat erityisessä vaarassa

Vuonna 2019 maailmassa kuoli antibiooteille vastustuskykyisiin tulehduksiin ainakin 1,2 miljoonaa ihmistä. Päivässä tämä vastaa 3 500:aa kuolemantapausta.

Resistentit bakteerit voivat tappaa kaiken ikäisiä ihmisiä, mutta erityisessä vaarassa ovat lapset.

Tutkijat arvioivat, että joka viides alle viisivuotiaan lapsen kuolema johtuu infektiosta, joka olisi aiemmin voitu hoitaa antibiooteilla.

Tilanne on vakava muttei toivoton

Tutkimus haluaa herättää koko maailman ymmärtämään uhan suuruuden ja sen, mitä poliitikot, terveydenhuoltohenkilöstö ja tutkijat voisivat tehdä tilanteelle.

Tutkijat suosittelevat muun muassa nykyistä pidättyväisempää antibioottien käyttöä, valppautta uhkien varalta ja etenkin lisää varoja tutkimukseen.

Huolimatta tilanteen vakavuudesta toivoa on yhä olemassa.

Siinä missä uusien perinteisten antibioottien kehittäminen on voinut viedä 15 vuotta ja vaatia valtavia summia, tekoälyn kehittämisessä otetut viime aikaiset edistysaskelet ovat nopeuttaneet prosessia merkittävästi.

Esimerkiksi Columbian yliopistossa on onnistuttu tunnistamaan peräti 20 uutta ehdokasta tulevaisuuden antibiootiksi ainoastaan 48 päivässä.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että antibioottiresistenssin aiheuttamien kuolemantapausten määrä maailmassa kasvaa kymmeneen miljoonaan vuodessa vuoteen 2050 mennessä, jos tilanteeseen ei pian puututa.