Shutterstock

Tutkijat: Trumpin koronalääke on hengenvaarallinen

USA:n presidentti Donald Trump kertoo syövänsä malarialääkettä suojaksi koronavirustartuntaa vastaan. Tutkijoiden mukaan lääke voi olla olla hengenvaarallinen koronapotilaille.

HUOM! The Lancet -tiedejulkaisu on vetänyt takaisin artikkelissa mainitun tutkimuksen. Syynä on se, että terveysdata-analytiikkayhtiö Surgisophere, jolta tutkimuksen tiedot on saatu, on kieltäytynyt antamasta kaikkia tietoja tutkijoiden käyttöön, jotta vertaisarvioinnissa voitaisiin todentaa tietojen alkuperä ja laajuus ja toistaa tutkimuksen analyysit. Syyksi yhtiö ilmoittaa potilaiden yksityisyyden suojan. Yhtiön päätöksen jälkeen tutkijat eivät enää voi luottaa tietojen oikeellisuuteen.

»Olen ottanut sitä puolitoista viikkoa. Voin sanoa, että tähän asti olen voinut hyvin.«

Lääke, josta Donald Trump puhuu, on hydroksiklorokiini. Se on 60 vuotta sitten malarian hoitoon kehitetty lääke, jota kiistelty ranskalainen lääkäri pandemian alkuvaiheessa ehdotti koronavirustaudin ehkäisyyn.

Koronakriisin aikana Trump on antanut monia lausuntoja, jotka ovat olleet lievästi sanottuna hämmentäviä. Myös hänen mainintansa hydroksiklorokiinin vaikutuksesta ovat herättäneet vastalauseita. Muun muassa Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat huomauttaneet, että lääkkeen vaikutuksesta koronavirusta vastaan ei ole todisteita.

Pikemmin todisteet osoittavat päinvastaista.

Joka neljäs Trumpin lääkettä saanut kuolee

Äskettäin lääketieteellinen aikakauslehti The Lancet julkaisi tutkimuksen, jossa on seurattu 96 000 sairaalahoidossa olevan koronapotilaan sairauden kulkua. Joka neljäs potilas, joka oli saanut Trumpin suosittelemaa hydroksiklorokiinin ja antibioottien yhdistelmähoitoa, oli kuollut. Niiden potilaiden kuolleisuus, joita ei ollut hoidettu tällä lääkeyhdistelmällä, oli yksi 11:stä.

© Shutterstock

Mikä on hydroksiklorokiini?

  • Tehoaa todistetusti nivelreumaan ja ihosairauksiin.
  • Kehitettiin vuonna 1955 klorokiinistä, jota käytettiin aikaisemmin malarian hoitoon.
  • Hydroksiklorokiinin teho malarialääkkeenä on heikentynyt, kun malarialoisiot ovat tulleet vastustuskykyisiksi sille.
  • Otetaan tabletteina.

Tämän takia hydroksiklorokiini on vaarallista

The Lancetin julkaiseman tutkimuksen mukaan koronapotilaiden kuolleisuus oli vertailuryhmiä suurempi kaikissa potilasryhmissä, joita hoidettiin hydroksiklorokiinillä, klorokiinillä tai molemmilla yhdessä antibioottien kanssa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että hydroksiklorokiini voi aiheuttaa niin sanotun pitkän QT-oireyhtymän eli sydänlihaksen sähköisen toiminnan häiriön. Seurauksena voi olla vaarallisia rytmihäiriöitä. Sama haittavaikutus voi olla joillakin antibiooteilla.

The Lancetin julkaiseman tutkimuksen mukaan hydroksikloriinia ja antibiootteja saaneilla potilailla on 411 prosenttia suurempi riski saada hengenvaarallisia rytmihäiriöitä kuin muilla. Se voi ainakin osittain selittää lääkeyhdistelmällä hoidettujen koronapotilaiden suuren kuolleisuuden.