Shutterstock

Tutkijat pelkäävät uutta isorokkoepidemiaa

Ne ovat olleet hautautuneina Siperian ikiroutaan yli 100 vuotta. Nyt tappavien virusten pelätään nousevan uudelleen pintaan.

1890-luvulla isorokko riehui Siperiassa ja tappoi yhden kaupungin asukkaista jopa 40 prosenttia. Henkiinjääneet hylkäsivät kaupungin haudattuaan vainajat jokipenkkaan.

Sittemmin pelottava tauti julistettiin hävinneeksi, mutta nyt venäläiset virustutkijat pelkäävät, että se voi pian tehdä paluun.

Ikiroudan sulaminen uhkaa vapauttaa maa-ainesta ja paljastaa 120 vuotta vanhojen hautojen jäänteet. Ne voivat nousta esiin kuin zombit isorokkovirus mukanaan.

Ruumiista on löydetty isorokon dna:n osia

Virustutkijoiden pelko on aiheellista. Siperiassa puhkesi vähän aikaa sitten pernaruttoepidemia, kun lämmin kesä sulatti ikiroutaa ja nosti pernaruttoitiöiden saastuttaman ruumiin esiin. Ainakin 90 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon ja 12-vuotias poika on kuollut.

Pernaruttoepidemian puhkeamisen syyn selvittämiseksi alue tutkittiin todella tarkasti, ja ainakin yhdestä ruumiista löydettiin isorokon jälkiä. Itse virusta tutkijat eivät löytäneet, mutta taudin dna:n sinänsä vaarattomia osia kylläkin.

Pelkona on, että ilmaston lämpeneminen nostaa esiin lisää ruumiita ja raatoja, joista jokin voisi sisältää isorokkovirusta.

Rokottamattomuus vaarantaa hengen

Isorokkoon ei ole parantavaa hoitoa. Oireina on yleensä kuumetta, väsymystä ja ensin rakkulaiseksi ja sitten märkiväksi kehittyvää ihottumaa. 20–60 prosenttia sairastuneista menehtyy.

Tehokas rokote teki lopun viruksen voittokulusta ja Maailman terveysjärjestö WHO julisti isorokon hävitetyksi vuonna 1980.

Rokote on jätetty pois rokotusohjelmista, ja siksi uusi epidemia voisi olla mittava ja tappava – meillä ei nimittäin enää ole immuniteettia tätä tautia vastaan, ja uuden vastustuskyvyn luominen vie aikaa.