Shutterstock

Tutkijat: Moniresistentti malaria riehuu Kaakkois-Aasiassa

Moniresistentti malaria leviää Vietnamissa, Laosissa, Kambodžassa ja Thaimaassa. Tutkijat varoittavat, että sitä ei pystytä torjumaan kahdella tavallisimmalla lääketyypillä. Tehottomien malariakuurien määrä on "hälyttävän korkea".

Moniresistentti malarialoisio leviää räjähdysmäisesti Kaakkois-Aasiassa. Sitä tavattiin ensimmäiseksi Kambodžassa, ja nyt se on levinnyt Vietnamiin, Laosiin ja Pohjois-Thaimaahan.

Moniresistentti malarialoisio on Plasmodium falciparum -lajia, joka on yleisin mainituissa neljässä maassa esiintyvä malarialoisio.

Malariaa levittävät hyttyset. Ihminen sairastuu hyttysen kantamasta loisiosta, joka tarttuu piston aikana.

Yksi tutkijoista, joka on osallistunut hälyttävien tietojen keräämiseen, on Nick White. Hän sanoi Oxford University Newsille, että vastatoimiin on ryhdyttävä välittömästi:

Meidän on hävitettävä malaria nyt tältä alueelta ja toimittava heti sen estämiseksi, että moniresistentti malaria leviää muihin Aasian ja Afrikan osiin. Kun aiemmin lääkkeille vastustuskykyiset malarialoisiot runsastuivat Kaakkois-Aasiassa ja levisivät Afrikkaan, miljoonia lapsia kuoli. Nick White, tutkija, Oxfordin yliopisto

Nick White viittaa tapaukseen, jolloin malariahyttyset alkoivat kehittää 1980-luvulla Afrikassa vastustuskyvyn senaikuiselle estolääkkeelle, joka sisälsi klorokiinia.

Vuonna 2004 malariatapaukset kasvoivat selvästi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, ja klorokiiniresistenttien malarialoisioiden arvioidaan maksaneen 824 758 ihmisen hengen. Samana vuonna Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa kuoli malariaan noin 100 000 ihmistä.

Ja nyt tutkijat pelkäävät, että historia voi toistaa itseään ja uhka levitä Kaakkois-Aasiasta.

Väliaikainen pattitilanne

Malarian ehkäisyyn on Kaakkois-Aasiassa tähän saakka käytetty kahta lääkeainetta: nopeasti vaikuttavaa synteettistä lääkeainetta – piperakiinia – ja toista, jota on nautittava samanaikaisesti pidempään – didihydroartemisiniinia. Jälkimmäistä saadaan artemisiinista eli kiinalaisesta marunakasvista eristetystä aineesta.

Vuonna 2008 Kambodžassa alettiin havaita malariaa, joka oli resistentti juuri tälle kahden lääkeaineen yhdistelmälle. Länsi-Kambodžassa vuonna 2013 malarianestolääkitys ei enää tehonnut 46 prosentissa tapauksista. Samanlainen kehitys on havaittu myös Laosissa, Vietnamissa ja Thaimaassa.

Tutkijoiden aineisto käsittää 1 673 malariapotilaan tiedot vuosilta 2008–2018. Heidän päätelmänsä on kiistaton: tilanne on vain pahentunut vuodesta 2013.

Osissa Kambodžaa, Vietnamia, Laosia ja Pohjois-Thaimaata, missä tutkimus tehtiin, yli 80 prosenttia malarialoisioista on moniresistenttejä.

Lääketieteen keinot ovat näissä maissa melko vähissä.

Monilla Etelä- ja Kaakkois-Aasian malarian piinaamilla alueilla näkeekin tämän tästä, että vapaaehtoiset ja paikalliset asukkaat yrittävät epätoivoisesti häätää ja tappaa hyttysiä savutykeillä.

© Shutterstock

Ratkaisu voi löytyä Afrikasta

Malariarokotetta testataan parhaillaan. RTS,S-rokotteen taustalla on WHO. Laboratoriokokeissa rokotteella on ollut melko hyvä teho: 40 prosenttia rokotetuista hiiristä tuli malarialle immuuniksi.

Vuoden 2019 aikana rokotetaan 750 000 lasta Keniassa, Ghanassa ja Malawissa, jotta nähdään, tehoaako rokote siellä yhtä hyvin kuin laboratoriossa. Tehosta ei ole vielä takeita.