Shutterstock

Tutkijat: Ilmastonmuutos levittää tappajasientä

Tappava hiivasieni leviää sairaaloissa eri puolilla maailmaa ja herättää pelkoa. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan syynä leviämiseen voi olla ilmastonmuutos.

Candida auris -hiivasientä tavattiin ensimmäistä kertaa 10 vuotta sitten. Ppaikkana oli japanilaisen naisen korvakäytävä. Sittemmin tämä sairaalasieni on levinnyt joka puolelle maailmaa.

C. auris elää monien muiden Candida-lajien tavoin ihmisen iholla, ja se tarttuu etenkin jo ennestään sairaisiin ihmisiin, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. C. auris on myös moniresistentti, erittäin helposti tarttuva, hankala hoitaa ja pahimmassa tapauksessa tappava.

Yksi tutkijoista, joka nostanut äläkän sienen vaaroista, on Atlantassa sairauksien torjunta- ja hallintakeskuksessa C.D.C.ssä työskentelevä Tom Chiller. Hän johtaa kansainvälistä tutkimusta, jossa etsitään keinoja pysäyttää C. auriksen leviäminen.

Chiller totesi The New York Timesin haastattelussa sieniuhkasta seuraavaa:

Se on mustan laguunin peto. Se nousi pintaan, ja nyt se on kaikkialla. Tom Chiller, lääkäri, C.D.C, Atlanta, Yhdysvallat.

Sieniperheen tuorein vesa

Tutkimuksissa on tämän tästä todettu, että antibioottien liiallinen käyttö edistää erilaisten bakteerien ja virusten mahdollisuuksia levitä ja kehittää vastutuskyky useita lääkkeitä vastaan. Candida auris on tehnyt juuri niin.

Useiden yliopistojen yhteistyönä vuonna 2013 syntynyt tutkimus osoitti myös, että toinen sienilaji – Aspergillus fumigatus – on kehittänyt vastustuskyvyn kasvintorjunta-aineiden vuoksi. Nyt tätäkin sientä pidetään uhkana ihmiselle.

Sieniperheen uusin vesa saattaa levitä ilmastonmuutoksen vuoksi. Näin arvioivat Baltimoressa Yhdysvalloissa toimivan Johns Hopkins -yliopiston tutkijat tutkimuksessa, joka julkaistiin Mbio-lehdessä.

Suomaisemista vuodeosastolle

Tavallisesti Candida auris ei ole viihtynyt ihmisessä, koska ihmisen ruumiinlämpö on korkea. Nyt tämä "normaalitilanne" on mennyttä.

Johns Hopkins -yliopiston tutkijat ovat sitä mieltä, että ilmastonmuutos "totuttaa" sienen selviämään lämpimämmässäkin ympäristössä, minkä vuoksi sen on myös helpompi tarttua ihmiseen.

Tutkijat tiivistävät "sieni-leviää-ilmastonmuutoksen-vuoksi-teoriansa" viiteen kohtaan.

1. Lämpötilannousu seuloo sienistä vahvimmat, jotka jäävät eloon. Lämpöä sietävillä sienillä on aiempaa paremmat mahdollisuudet selvitä myös linnuissa ja nisäkkäissä.

2. Candida auris -sieni, jota aiemmin esiintyi vain kosteikkoalueilla, on myös alkanut vähitellen sietää entistä korkeampia lämpötiloja.

3. Kosteikkoalueilla sieni on löytänyt itselleen uuden isännän: linnun. Candida aurista kantavat sienet lentävät kuivalle maalle, uusiin maihin ja eri puolille maailmaa.

4. Sientä kantavat linnut laskeutuvat alueille, joilla harjoitetaan maanviljelyä. Siellä ne tartuttavat sienen muihin lintuihin, esimerkiksi kanoihin. Tämän jälkeen kanojenkasvattaja eli ihminen saa tartunnan kanoilta.

5. Kun kanojenkasvattaja joutuu sairaalaan tehohoitoon, hän tartuttaa koko osaston. Potilaat, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, ovat vaaravyöhykkeessä.

Epävarmuustekijä

Johns Hopkins -yliopiston tutkijat myöntävät, että ilmastonmuutos ei selitä ilmiötä kokonaan ja että heidän teoriansa on osin epävarmalla pohjalla.

Yhteyttä ilmiöiden välillä on vaikea dokumentoida, eikä Candida auris -infektioita ole pakko ilmoittaa. Voi siis olla, että tapauksia on enemmän mutta tutkijat eivät vain tiedä niistä.