Shutterstock

Tutkijat: Auringonvalolla koronavirusta vastaan

Kesä voi pienentää koronavirusriskiä. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auringonvalo ja korkea lämpötila lyhentävät viruksen elinaikaa ulkoilmassa.

Tähän asti ainoat aseet taistelussa uutta koronavirusta vastaan ovat olleet fyysisen etäisyyden pitäminen, eristäytyminen ja hyvä käsihygienia. Mutta nyt uudet tutkimustulokset osoittavat, että kesä voi tuoda parannusta tilanteeseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että kolme kesälle tyypillistä piirrettä vähentävät uuden koronaviruksen elinvoimaisuutta. Nämä ovat:

  • Lämpötila
  • Ilmankosteus
  • Auringonvalo

Tähän asti esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO on korostanut, että kesäsää ei pysäytä pandemiaa. Uudet tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että kesällä voi olla suuri merkitys taudin leviämisen hidastumisessa.

Auringonvalo puolittaa virusten määrän kahdessa minuutissa

Uudet tutkimustulokset ovat peräisin Yhdysvaltojen sisäministeriön alaisuudessa toimivasta National Biodefense Analysis and Countermeasures Centeristä (NBACC).

NBACC tekee tutkimuksia tiloissa, joissa simuloidaan eri vuodenaikoina vallitsevia olosuhteita säätelemällä esimerkiksi lämpötilaa, ilmankosteutta ja auringonvalon määrää.

Tutkimusten mukaan sylkipisaran sisältämistä viruksista 90 prosenttia inaktivoitui eli niiden tartuttamiskyky tuhoutui auringonvalossa 6,8 minuutin jälkeen ja 14,3 minuutin jälkeen kasvualustassa, jossa virushiukkasten elinolosuhteet ovat optimaaliset.

Virushiukkasia altistettiin keinotekoiselle auringonvalolle, joka vastasi voimakkuudeltaan auringonvaloa Espanjassa keskikesällä, mutta virus inaktivoitui myös, kun auringonvalon määrä oli vähäisempi – tosin silloin hitaammin.

NBACC on aiemmin Valkoisen talon järjestämässä lehdistötilaisuudessa esitellyt tutkimustuloksia, joiden mukaan korkea lämpötila ja ilmankosteus vähentävät virushiukkasten määrää. Tuloksia ei ole vielä julkaistu eikä vertaisarvioitu, mutta ne ovat linjassa aiempien tutkimustulosten kanssa.

Katso video: Yhdysvaltojen tiede- ja teknologia-asioiden apulaisministeri esittelee tuloksia:

Lehdistötilaisuudessa esiteltyjen johtopäätösten mukaan virushiukkasten määrä puoliintuu, kun hiukkaset altistetaan tunnin ajan 21–24 asteen lämpötilalle ja 20 prosentin ilmankosteudelle silloin, kun virusta on ilmassa aerosolimuodossa eli pienen pieninä pisaroina. Samoissa olosuhteissa auringonvalossa hiukkasmäärä puoliintuu vain puolessatoista minuutissa.

UV-säteillä selvä vaikutus

UV-säteiden desinfioiva vaikutus on ollut tiedossa jo pitkään, mutta tällöin kyseessä ovat olleet UVB-säteet, joiden aallonpituus on lyhyempi kuin NBACC:n tutkimuksessa.

Tähän asti auringonvalo ei ole todistettavasti inaktivoinut koronavirusta, joten uudet tulokset auringonvalon vaikutuksesta viruksiin ovat merkittäviä.