Shutterstock

Turistivirta: Tämän vuoksi Dubaihin ei kannata matkustaa

Vaikka viranomaiset eivät sitä suosittele ja vaikka koronatartunnat ovat kääntyneet Dubaissa huimaan nousuun, turistit suuntaavat kohti aavikon aurinkoa. Tiede kertoo, miksi se on huono idea.

Dubailla mene lujaa. Turisteja eri puolilta maailmaa virtaa aavikkovaltioon, joka on mainostanut olevansa täydellinen lomapaikka keskellä koronapandemiaa.

Viime kesänä Dubaissa tehtiin eniten koronatestejä asukasta kohden. Myös maan tartuntoja ehkäisevät toimet saivat kiitosta.

Siksi aavikkovaltiossa on myös käynyt suhteellisen paljon matkailijoita – joulukuussa 71 prosenttia Dubain noin 130 000 hotellihuoneesta oli varattu.

Viimeksi kuluneen kuukauden aikana tartuntaluvut Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ovat kääntyneet räjähdysmäiseen nousuun, joten suurin osa maista ei suosittele matkustamista sinne. Siksi esimerkiksi Tanskassa on herättänyt kummastusta se, että moni tanskalaisjulkkis on vieraillut Dubaissa tammikuun aikana.

Miksi lento Dubaihin kylmän koronatalven keskellä ei sitten ole hyvä idea? Tiede vastaa:

TESTIT

1. Koronatestit käyttökelvottomia

Sen jälkeen kun Dubai heinäkuussa 2020 avasi jälleen rajansa turisteille, matkustajat ovat lähteneet Dubaista taskussaan vääriä negatiivisia koronatestejä. Esimerkiksi Tanskaan on saapunut 50 henkilöä, joilla on todistus tuoreesta, negatiivisesta Dubaissa tehdystä koronatestistä. Heistä 33 henkilöllä oli kuitenkin koronatartunta, kun heidät testattiin uudelleen, kertoo Tanskan terveysministeri.

Tanskan liikenneministerin mukaan mahdollinen selitys asialle on se, että Dubaissa terveydenhuoltohenkilökunta ei noudata ohjeita koronavirustestiä ottaessaan.

Näin koronavirustesti otetaan

Naiselta otetaan nenästä COVID-19-testi

1. Suojavarusteet suojaavat tartunnalta ja saastumiselta

Testejä ottavien henkilöiden pitää käyttää suojakäsineitä ja -pukua, maskia ja visiiriä. Ne suojaavat testissä kävijää tartunnalta ja näytettä saastumiselta.

1

2. Vanupuikon pitää osua nenänieluun

Näyteenottotikku työnnetään ensin sieraimeen ja sitten vaakasuoraan nenäkäytävän pohjaa pitkin kohti nenänielua.

2

3. Näyte pitää laittaa nopeasti purkkiin

Tikkua pidetään paikallaan ja pyöräytetään muutaman kerran ennen kuin se vedetään ulos, sitten se katkaistaan ja laitetaan steriiliin näytteenottopurkkiin ohjeiden mukaisesti.

3
© FM Marty et. al.

LENTOMATKAT

2. Koronavirus leviää lennoilla

Jo lennot Dubaihin ja takaisin ovat koronariski.

Tutkimuksissa on pandemian alusta alkaen yritetty dokumentoida koronaviruksen tartuntariskiä lentomatkoilla. Tulokset eivät ole olleet yhteneväisiä, mutta monia yksittäisiä lentoja on analysoitu tieteellisesti.

Yhdellä seitsemän ja puoli tuntia kestävällä lennolla Irlantiin 49 matkustajasta kaikkiaan 13 sai koronavirustartunnan.

Tartuntojen levintä matkustajien keskuudessa lähes tyhjässä koneessa

Oranssit istuimet osoittavat lennolla olleita matkustajia, joilla lennon jälkeen todettiin koronavirustartunta. Keltaisilla istuimilla matkustaneet henkilöt testattiin myös, mutta heillä ei ollut tartuntaa. Harmailla istuimilla olleita matkustajia ei testattu, siniset ovat vapaita paikkoja. Matkustajia oli vain 17 prosentilla koneen kaikkiaan 283 istuimesta. Suurin osa koneessa olleista käytti maskia.

© Eurosurveillance.org

Irlannissa 13 tartunnan saanutta matkustajaa tartutti edelleen 46 henkilöä.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että lentokoneen ilmastointi takaa sen, että jos henkilö istuu kahta istuinta kauempana, hän todennäköisesti ei saa tartuntaa. Päätelmät perustuvat kuitenkin muilla viruksilla kuin SARS-CoV-2-viruksella tehtyihin tutkimuksiin.

Ilma virtaa lentokoneen matkustamossa ylhäältä alas

Uutta ilmaa johdetaan koko ajan joka istuinriville. Ilma poistuu matkustamon lattian kautta. Puolet ilmasta ohjataan ulos koneesta, toinen puoli suodatetaan ja johdetaan yhdessä uuden raikkaan ilman kanssa jälleen matkustamoon.

© Shutterstock

Irlantilaistutkimuksessa arvellaan, että osa tartunnoista tapahtui jo lentokentällä. Joka tapauksessa Dubain lentokentällä kuvattu video osoittaa, että matkustajat eivät huolehdi turvaväleistä.

Kulttuuri on osasyynä siihen, miksi tartuntaluvut ovat lähteneet Dubaissa huimaan nousuun.

Uutistoimisto AP:n mukaan syy siihen, että tartunnat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti on se, että Dubaita pidetään ”juhlakeitaana pandemian keskellä”. Yhdysvaltalaisen Ricen yliopiston tutkijan mielestä Dubaissa harrastetaan paljon kättelyä, halailua ja selkään taputtelua eli kaikkea sitä, mitä pandemian aikana tulisi välttää.

RAJOITUKSET

3. Rokote antaa luvan lipsua rajoituksista

Dubaissa metron istuimia on poistettu käytöstä

Dubaita on yritetty pitää koronasta vapaana esimerkiksi estämällä tietyillä paikoilla istuminen metrossa.

© Shutterstock

Moniin muihin maihin verrattuna Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa panostetaan mittavasti koronarokotteisiin ja yritetään siten löytää ulospääsy pandemiasta. Sen sijaan rajoitukset eivät maassa ole kovin tiukkoja.

Tietojen mukaan koronarokotuksissa Yhdistyneitä arabiemiirikuntia edellä on ainoastaan Israel.

Maan kansalaiset saavat ilmaiseksi kiinalaisen Sinopharm-rokotteen, jota monien länsimaiden terveysviranomaisten mukaan ei ole dokumentoitu riittävästi. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa viranomaiset sanovat, että rokotteen teho on 86 prosenttia.

Monet seikat viittaavat kuitenkin siihen, että rokottaminen tällä hetkellä ei riitä rajoittamaan tartuntoja.

Tältä Dubain tartuntaluvut näyttävät nyt:

Käyrä osoittaa koronatapausten räjähdysmäisten kasvun Dubaissa tammikuussa

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa päivittäiset tartunnat ovat kolminkertaistuneet joulukuun 28. päivän 1 173 tapauksesta tammikuun 24. päivän 3 527 tapaukseen.

© Johns Hopkins University/ourworldindata.org

Dubaissa yhteiskunnan avaamisen jälkeen koronatartuntoja on yritetty estää muun muassa seuraavin toimin:

Ravintoloissa, baareissa, hotelleissa ja ostoskeskuksissa on tarjolla käsidesiä, ja tartuntoja yritetään estää pleksilaseilla, mutta kaikki palvelut pidetään auki.

Tähän asti koronavirus on Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa aiheuttanut noin 280 000 tartuntaa ja noin 800 kuolemaa.