Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihmisjoukko festivaaleilla

Tiede näytti konserteille vihreää valoa

Pikatestien, hyvän hygienian ja kasvomaskien avulla voidaan järjestää vastuullisesti isojakin kulttuuritapahtumia lähes entiseen malliin. Tähän tulokseen tultiin ensimmäisissä kokeissa.

Roskilde Festival

Kylmän ja ikävystyttävän talven jälkeen moni odottaa jo kesää musiikkifestareineen ja muine kulttuuritapahtumineen. Juuri nyt Suomen koronatartuntaluvut eivät kuitenkaan takaa, että massatapahtumia pystyttäisiin järjestämään vielä kesällä.

Viime vuoden aikana on yritetty selvittää kokeilla sitä, miten tartunnat leviävät joukkotapahtumissa. Tavoitteena on ollut selvittää niiden riskejä ja toisaalta myös testata erilaisia tartuntoja rajoittavia toimenpiteitä.

Ensimmäiset alustavat tulokset osoittavat, että tuhansiakin ihmisiä voidaan päästää kokoontumaan, jos turvaudutaan tiettyihin rajoitustoimiin.

Kesäfestareille vihreää

Saksassa, Espanjassa ja Alankomaissa monitieteisissä tutkimushankkeissa on tehty kokeita isoilla ihmisjoukoilla koronapandemian aikana.

Koronasovellus toimi lippuna festivaaleille

Alankomaiden tulosten raportointi on vielä kesken, mutta kaksi aiempaa koetta osoittavat, että:

Muutamia päiviä tilaisuuksien jälkeen osanottajat testattiin uudestaan. Positiivisen tuloksen antoi vain yksi poikkeus, joka oli käynyt Alankomaissa jalkapallo-ottelussa.

Tartunnasta ei tiedetä, onko se saatu ennen ottelua vai sen jälkeen, mutta tartunnan saanut ei näytä tartuttaneen muita.

Isoissa tapahtumissa on vältettävä tartuntakoktaileja

Kokeet osoittavat, että kulttuuritapahtumia voidaan järjestää turvallisesti pandemiasta huolimatta, mikäli järjestäjät ja yleisö noudattavat tiettyjä turvatoimia.

Kolme keinoa välttää koronatartuntoja

WHO:n mukaan tartuntariski voidaan pitää pienenä välttämällä: 1. hyvin suuria yleisömääriä 2. lähikontakteja 3. ahtaita tiloja. Jos näitä tekijöitä on useita, riskit kasvavat.

© WHO

Maailman terveysjärjestö WHO ei suoranaisesti kiellä joukkotapahtumien järjestämistä.

Sen sijaan se kehottaa järjestäjiä ottamaan kaikki keinot käyttöön tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota