Kylmän ja ikävystyttävän talven jälkeen moni odottaa jo kesää musiikkifestareineen ja muine kulttuuritapahtumineen. Juuri nyt Suomen koronatartuntaluvut eivät kuitenkaan takaa, että massatapahtumia pystyttäisiin järjestämään vielä kesällä.
Viime vuoden aikana on yritetty selvittää kokeilla sitä, miten tartunnat leviävät joukkotapahtumissa. Tavoitteena on ollut selvittää niiden riskejä ja toisaalta myös testata erilaisia tartuntoja rajoittavia toimenpiteitä.
Ensimmäiset alustavat tulokset osoittavat, että tuhansiakin ihmisiä voidaan päästää kokoontumaan, jos turvaudutaan tiettyihin rajoitustoimiin.
Kesäfestareille vihreää
Saksassa, Espanjassa ja Alankomaissa monitieteisissä tutkimushankkeissa on tehty kokeita isoilla ihmisjoukoilla koronapandemian aikana.
Koronasovellus toimi lippuna festivaaleille
Alankomaiden tulosten raportointi on vielä kesken, mutta kaksi aiempaa koetta osoittavat, että:
- pikatestit ovat tehokas tapa jäljittää ja ehkäistä tartuntoja jopa 500 henkilön tapahtumissa.
- live-tapahtumien aiheuttama riski tartuntojen kasvamiselle yhteiskunnassa on ”alhainen tai melko alhainen", mikäli hygieniasta ja ilmanvaihdosta huolehditaan.
Muutamia päiviä tilaisuuksien jälkeen osanottajat testattiin uudestaan. Positiivisen tuloksen antoi vain yksi poikkeus, joka oli käynyt Alankomaissa jalkapallo-ottelussa.
Tartunnasta ei tiedetä, onko se saatu ennen ottelua vai sen jälkeen, mutta tartunnan saanut ei näytä tartuttaneen muita.
Isoissa tapahtumissa on vältettävä tartuntakoktaileja
Kokeet osoittavat, että kulttuuritapahtumia voidaan järjestää turvallisesti pandemiasta huolimatta, mikäli järjestäjät ja yleisö noudattavat tiettyjä turvatoimia.
Maailman terveysjärjestö WHO ei suoranaisesti kiellä joukkotapahtumien järjestämistä.
Sen sijaan se kehottaa järjestäjiä ottamaan kaikki keinot käyttöön tartuntojen leviämisen estämiseksi.