Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tuhkarokko

Tuhkarokko on yksi maailman helpoimmin tarttuvista taudeista, ja joskus se tappaa.

© Shutterstock
Lääketiede - Sairaudet

Terveysviranomaiset: Älä matkusta Eurooppaan ilman tuhkarokkorokotusta

Tuhkarokkoepidemia jatkaa laajenemistaan Euroopassa Sen jälkeen kun 17-vuotias rokottamaton tyttö kuoli tuhkarokkoon Portugalissa, monen maan viranomaiset ovat kehottaneet Eurooppaan matkaavia ottamaan MPR-rokotuksen.

Euroopan tuhkarokkoepidemia, joka on vuodesta 2016 alkaen levinnyt Romaniasta muualle maanosaan, jatkaa leviämistään.

19 ihmistä – valtaosa lapsia – on kuollut Romaniassa, ja useissa muissakin Euroopan maissa on rekisteröity tuhkarokkokuolemia vuoden 2016 ja etenkin 2017 aikana.

Viimeksi menehtyi 17-vuotias portugalilaistyttö lissabonilaisessa sairaalassa saatuaan vakavan keuhkokuumeen tuhkarokon seurauksena.

17-vuotiasta tyttöä ei ollut rokotettu.

Ota rokote ennen kuin lähdet matkalle

Tuhkarokkoepidemian nopea laajeneminen uusille alueille on saanut useiden maiden terveysviranomaiset varoittamaan matkustamasta Eurooppaan lasten ja nuorten kanssa, joilla ei ole kattavaa MPR-rokotesuojaa.

Viikoittain rekisteröidyt uudet tuhkarokkotapaukset Romaniassa 2008–2017

© National Institute of Public Health Romania / ECDC

Muun muassa Britanniassa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat suositelleet, että rokottamattomat lapset ja nuoret eivät matkustaisi niihin Euroopan maihin, joissa tuhkarokkoa esiintyy epidemiana.

Tuhkarokko tulee tuliaisena

Syy suositukseen ei ole vain se, että rokottamattomat voivat itse sairastua, vaan myös se, että tartunnan kantajat voivat tuoda viruksen mukanaan kotimaahansa ja levittää sitä muihin rokottamattomiin.

Etenkin alle kolmivuotiaat lapset ja nuoret, jotka eivät ole saaneet vaadittua kahta annosta rokotetta, voivat saada erittäin helposti tarttuvan tuhkarokon jälkitautina vaarallisen keuhkokuumeen tai aivokalvontulehduksen.

Lue myös:

Käärmeet

Raajaton elämä siivitti menestykseen

9 minuuttia
Kansat

Tästä syystä mayat hylkäsivät Tikalin

3 minuuttia
Ihminen

Väestökäyrä sukeltaa jo 40 vuoden päästä

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota