Terveysviranomaiset: Älä matkusta Eurooppaan ilman tuhkarokkorokotusta

Tuhkarokkoepidemia jatkaa laajenemistaan Euroopassa Sen jälkeen kun 17-vuotias rokottamaton tyttö kuoli tuhkarokkoon Portugalissa, monen maan viranomaiset ovat kehottaneet Eurooppaan matkaavia ottamaan MPR-rokotuksen.

Tuhkarokko

Tuhkarokko on yksi maailman helpoimmin tarttuvista taudeista, ja joskus se tappaa.

© Shutterstock

Euroopan tuhkarokkoepidemia, joka on vuodesta 2016 alkaen levinnyt Romaniasta muualle maanosaan, jatkaa leviämistään.

19 ihmistä – valtaosa lapsia – on kuollut Romaniassa, ja useissa muissakin Euroopan maissa on rekisteröity tuhkarokkokuolemia vuoden 2016 ja etenkin 2017 aikana.

Viimeksi menehtyi 17-vuotias portugalilaistyttö lissabonilaisessa sairaalassa saatuaan vakavan keuhkokuumeen tuhkarokon seurauksena.

17-vuotiasta tyttöä ei ollut rokotettu.

Ota rokote ennen kuin lähdet matkalle

Tuhkarokkoepidemian nopea laajeneminen uusille alueille on saanut useiden maiden terveysviranomaiset varoittamaan matkustamasta Eurooppaan lasten ja nuorten kanssa, joilla ei ole kattavaa MPR-rokotesuojaa.

Viikoittain rekisteröidyt uudet tuhkarokkotapaukset Romaniassa 2008–2017

© National Institute of Public Health Romania / ECDC

Muun muassa Britanniassa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat suositelleet, että rokottamattomat lapset ja nuoret eivät matkustaisi niihin Euroopan maihin, joissa tuhkarokkoa esiintyy epidemiana.

Tuhkarokko tulee tuliaisena

Syy suositukseen ei ole vain se, että rokottamattomat voivat itse sairastua, vaan myös se, että tartunnan kantajat voivat tuoda viruksen mukanaan kotimaahansa ja levittää sitä muihin rokottamattomiin.

Etenkin alle kolmivuotiaat lapset ja nuoret, jotka eivät ole saaneet vaadittua kahta annosta rokotetta, voivat saada erittäin helposti tarttuvan tuhkarokon jälkitautina vaarallisen keuhkokuumeen tai aivokalvontulehduksen.